Hírek

2016.01.18. 10:58

Idős asszony halt meg a lakástűzben (frissítve)

Bak – A sparhelt ajtaja nyitva volt, bent még parázslott a tűz, a helyiség padlóján pedig a tűzoltók felismerhetetlenségig összeégett holttestet találtak a Kossuth utcai ház udvari melléképületében.

Arany Gábor

– Este még elmondta az imádságot, beszélgettünk, úgy hagytam ott, hogy csak az elektromos hősugárzó működött – idézte fel a vasárnapot Tóth Lajosné, aki a faluban kilenc idős személyt lát el naponta, köztük a 75 éves Bözsi nénit. Vasárnap is többször megfordult nála, utoljára sötétedéskor, öt óra tájt. Megvárta, amíg Bözsi néni a gyógyszereit is beveszi, és úgy hagyta ott, hogy a gáztűzhely melletti sparhelt hideg volt.

– Este kilenc óra tájt kinéztem az ablakon, akkor még semmi nem látszott – idézte fel a Bözsi néni Kossuth utcai házával szemközt lakó Harmath László. Az egyedül élő idős asszony egyébként hátul, az udvari melléképületben, a nyári konyhában lakott, hogy a családi házat ne kelljen kifűtenie télen. Az utcáról hátra alig lehet belátni, ezért a tüzet a kerítésen kívülről hosszabb ideig nem is lehetett észlelni, így nem lehet tudni, mikor csaphattak fel a lángok.

– Fél tíz körül hallottuk a nagy durranást, akkor robbanhatott fel a tűzhely gázpalackja, és már látszottak a lángok is – folytatta Harmath László. – Hívtuk a tűzoltókat, és átszaladtunk, de már nem lehetett bemenni az épületbe, annyira égett, sajnos nem tudtuk megmenteni Bözsi nénit – mondta.

– A lányom este fél tíz körül figyelt fel a lángokra, azonnal hívtuk a tűzoltókat – idézte fel a Kossuth utca 131 északi oldali szomszédjában lakó Nagyné Jákli Rozália. – A fiam átment, hogy segítsen, de már nem lehetett bejutni az épületbe. A férjem meg közben a kerti csapról a slaggal kezdte oltani a ház tetejét, mert már az is lángolt. Az erős szél miatt félő volt, hogy déli irányban továbbterjedhet a tűz – mondta.

Szerencsére ez nem következett be, köszönhetően a tűzoltók gyors beavatkozásának; hajnali kettőig dolgoztak a lángok megfékezésén. A vasárnap esti riasztásra a zalaegerszegi és a pacsai hivatásos tűzoltók vonultak ki, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével három vízsugárral fojtották el a lángokat. Kiérkezésük előtt az épületben egy gázpalack felrobbant, további hármat a tűzoltók hoztak ki a helyiségből. A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás hivatott feltárni.

Információink szerint a sparheltet nyitott ajtóval találták, bent még izzott a parázs, a nyári konyha ajtaja pedig belülről be volt zárva, ami Bözsi néninek nem volt szokása.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Sznopek Veronika közölte, a haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!