Hírek

2016.11.25. 12:24

Húsz évig nem kell aszfaltot bontani - Alul-felül megújult az egerszegi Rákóczi utca

Zalaegerszeg - Összesen mintegy 350 millió forint ráfordítással újult meg a felszínen és a mélyben egyaránt a megyeszékhely egyik legrégibb utcája, a Rákóczi.

Magyar Hajnalka

A munkálatok végeredményét pénteken tekintette meg Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Mórocz József, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója, valamint Bali Zoltán és Böjte Sándor képviselő. A programon szó esett a tervezett kerékpárút kialakításáról és az I. világháborús emlékmű felújításáról is.

A bejáráson Vigh László miniszteri biztos felidézte az utca múltját és korábbi elnevezéseit: Olai, Hosszú, Öreg, Körmendi, 1903. óta pedig Rákóczi. A város egyik legforgalmasabb útjáról van szó, amely szerephez jut a leendő egerszegi járműipari tesztpályára érkező autók városi forgalomban történő kipróbálásában is. Ennek jegyében a közeljövőben kamerákkal, érzékelőkkel szerelik fel.

Böjte Sándor, Vigh László, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán a szemlén

Balaicz Zoltán a felszín alatt lezajlott önkormányzati beruházásokat részletezte. Az út alatti közművek kiváltására és rekonstrukciójára (csapadékcsatorna rekonstrukció, fedlapok cseréje stb.) összesen több mint 90 millió forintot fordított az önkormányzat, míg a Zalavíz és az Önkormányzati Társulás beruházásában további 110 millió forint értékben zajlott közműépítés (szennyvízcsatorna rekonstrukció, gerinc kiváltás). Összesen tehát az elmúlt két évben 200 millió forintot költött a város az út alatti közművek rendbetételére. A fejlesztés nem áll meg, 2019. végéig 15 kilométeren kerékpárút is épül a Rákóczi és Hock János úton, amire a TOP programból 1 milliárd forintot szán a város.

A Zrínyi-gimnáziummal szembeni I. világháborús emlékmű felújítását ugyancsak feladatának érzi az önkormányzat, a forrás előteremtésére pályázatot nyújtottak be. Balaicz Zoltán kitért arra is, a térség komplex megújulásához hozzájárul az a 430 millió is, amit a 2019-ben fennállásának 125. évfordulóját ünneplő gimnáziumra szánnak.

A leendő kerékpárút terveit is szemügyre vették
Fotó: Pezzetta Umberto

Mórocz József elmondta, a Rákóczi utca burkolatának régóta várt felújítása mintegy 150 millió forint ráfordítást igényelt. Ebből két réteg aszfalt került a burkolatra, új szegélysort építettek mindkét oldalon, megújultak az autóbuszöblök, s két csomópontban a biztonságot fokozó forgalmirend-változás is történt. A Jókai utcánál, a gyalogos forgalom védelme érdekében megszűnt a balra kanyarodás lehetősége, s a feltűnő, piros alappal kijelölt zebrához az átkelni szándékozó járókelőket érzékelő, az autósokat figyelmeztető lámpákat is felszereltek. A balra kanyarodás biztosítása érdekében a Dózsa utcai kereszteződésben egy rejtett balra kanyarodó sávot alakítottak ki. Utalt rá, hogy a munkálatok folyamatos egyeztetést és precíz koordinációt igényeltek, hiszen tíz kivitelező dolgozott egymással párhuzamosan.

Böjte Sándor önkormányzati képviselő köszönetet mondott minden érintettnek a jó színvonalú munkáért, a lakosságnak pedig a türelemért. Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke ugyancsak a munkálatok összehangolását emelte ki, s reményét fejezte ki, hogy a mindenre kiterjedő rekonstrukciónak köszönhetően az elkövetkező két évtizedben nem kell majd újra felbontani az aszfaltot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!