Hírek

2015.06.18. 14:26

Hungarikum véd anyát és babát - 100 éves a védőnői szolgálat

Zalaegerszeg – A védőnői szolgálat 100 éves fennállása alkalmából tartottak június 18-án megyei centenáriumi emlékülést a Hevesi-színházban.

Magyar Hajnalka

Az összejövetelen elsőként dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elevenítette fel, hogy 1915. június 13-án a csecsemők és az anyák védelmében megalakult az országos Stefánia Szövetség, majd a Zöldkeresztes Szolgálat. Elindították  az Európában egyedülálló védőnői szolgálatot, melyet, a megbecsülés gesztusaként tavasszal a kormány hungarikummá nyilvánított. Dr. Pál Attila személyes tapasztalataira hivatkozva  elmondta, a védőnők a szakmai szolgálat mellett baráti közösséget alkotnak, nincs olyan szűrés, prevenciós rendezvény, ahol ne lehetne számítani rájuk. Csendben, nyugodtan végzik a dolgukat, miközben generációkat kötnek össze, hiszen sok kismamával már újszülöttként kapcsolatba kerülnek. A családokban nem csak a testet, a lelket is ápolják, a megye büszke rájuk.

Ezt követően dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója szólt arról, hogy a védőnők segítségére életünk minden szakaszában számíthatunk, nem véletlen, hogy 2013-ban Magyar Örökség-díjat kapott e nagy tradíciókkal bíró szolgálat. Az alapellátásnak a háziorvosi mellett a védőnői szolgálat az egyik oszlopa, így a kormány arra törekszik, hogy megbecsülésük a fizetésekben és a munkakörülményekben is megnyilvánuljon. A szolgálat fejlesztése elengedhetetlen, hiszen a tudás, a tapasztalat hiteles átadására, a családközpontú gondozásra mindig szükség lesz.

Dr. Nagyné Czibor Éva keszthelyi területi védőnő (jobbról) átveszi az emlékplakettet dr. Pál Attilától. A színpadon még dr. Sifter Rózsa, dr. Paizs Teréz és Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc. Fotó: Katona Tibor

Az egészségügyi kormányzat nevében Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi rendezvénysorozat koordinátora szólt, a bizalom, a kapcsolat és a megújulás hármasával jellemezve a védőnők munkáját. A száz év alatt a szolgálat feladata persze átalakult. A megalakulás éveiben a katasztrofális gyermekhalandóság csökkentése, a járványok megfékezése, a tudatlanság és a babona elleni küzdelem volt a fő feladat. Ma már nem az a gond, hogy kevés a rendelkezésre álló ismeret, ellenkezőleg, ahhoz kell a segítség, hogy az édesanyák, nagymamák rátaláljanak a hiteles információkra.

A folytatásban Kahlichné prof. dr. Simon Márta a százéves védőnői szolgálat pártfogóiról és jeles személyiségeiről tartott előadást, Odor Andrea országos vezető védőnő az ellátás mai kihívásait részletezte, dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos pedig a Zala megyében élők egészségéről adott képet. Végül Tóth Lenke megyei vezető védőnő szólt a helyi sajátosságokról, majd Krajczár Jánosné, Szakonyi Imréné, Gyetván Ildikó, Vizváriné Nagy Katalin, Balogh Eszter, Dencsné Krucsai Hajnal és Kardos Beáta személyes beszámolóiból megtudhattuk, milyen védőnőnek lenni Zala megyében.

A program kitüntetések átadásával, valamint a Gólyahír énekkar műsorával  zárult. Lelkiismeretes szakmai munkájáért a kormányhivatal emléklapját kapta Tornyos Angéla, Varga Anita, Kóródiné Fazekas Edit, Krajczár Jánosné, Visi Zoltánné,  Kardos Beáta, Dencsné Krucsai Hajnalka, Varga Éva, Plander Tiborné, Szakonyi Imréné, dr. Gyarmathyné Nyári Magdolna, Horváth Beáta, valamint Golen Jánosné. A megyei közgyűlés elnöke pedig  négy évtizedes kiemelkedő hivatástudattal végzett szakmai munkájáért Zala Megye Címere Emlékplakettet adományozott dr. Nagyné Czibor Éva keszthelyi terület védőnőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!