30°

Hosszúfejű koponyák a Várszigeten - Az Árpád-kori monostor feltárását sürgeti a zalavári apátság közelgő millenniuma is

Zalavár - Ki gondolná, hogy a rengeteg csapadék jó szolgálatot is tehet a régészeknek? Az alaposan átázott föld ugyanis sokkal élénkebben mutatja meg a különféle rétegek árnyalatait, mint a kiszikkadt talaj.

Egyebek közt ezt is megtudtuk a Zalavár-Várszigeten zajló ásatáson, ahol immár 24. éve kutatja a gazdag lelőhelyet prof. dr. Szőke Béla Mikós, az MTA BTK Régészeti Intézete tudományos főmunkatársa, valamint dr. Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze. A két intézmény által vezérelt terv-ásatás amúgy ennél jóval mélyebb gyökerű, hiszen a múlt század közepétől folyamatos itt a feltárás, aminek két fő csapásiránya a Karoling- és az Árpád-kor.

Idén a sok esőnek köszönhetően a csákányok a bázison pihentek, lapáttal és finomabb eszközökkel zajlott a munka.

– A tavaly megnyitott felületeken most új, nagyon szép színárnyalatok rajzolódtak ki, amelyek eddig rejtőzködő objektumok felfedezését tették lehetővé. Egyebek mellett egy műhelyépület is ennek köszönhetően vált észlelhetővé – tér a részletekre Ritoók Ágnes és Szőke Béla Miklós. – Annak persze már nem örültünk ennyire, hogy jó pár alkalommal elázott a terep, de azért izgalmas eredményekre jutottunk.

Sikerült feltárni a Szent István által alapított bencés apátság temploma körüli temető egy kisebb sírcsoportját, már amit a 19. századi homokbányászat és egyéb pusztítás sértetlenül hagyott. A temetőrészt a 12-13. században használták, a templom nyugati fala előtti szűk, nyitott udvarban.

Ritoók Ágnes, Gergely Katalin, Miháczi-Pálfi Anett és Szőke Béla Miklós a zalavári feltáráson

– A 14 sírban a csontok mellett leleteket nem találtunk, de a tetemek fekvése, valamint a koponyák alakja az Árpád-korra utal – folytatja Ritoók Ágnes. – A végső szót majd az antropológusok mondják ki, de a testek mellett kinyújtva elhelyezett karok ezt az időszakot jellemzik, csak később vált szokássá a mellkason összefűzött kéz. Emellett az is látható, hogy a halottak hosszúfejűek, ami szintén az Árpád-kor sajátossága.

Utóbbi kijelentés egy máig megfejtetlen rejtélyre nyit kaput. Nem sikerült ugyanis még okát találni annak a jelenségnek, hogy az emberi koponya alakja valamitől változáson ment át a 13. század végére. Azt megelőzően az úgynevezett hosszúfejűség volt jellemző, ami azt jelenti, hogy az agykoponya hátul jóval nyújtottabb volt, mint a 14. századtól kezdődően. Ekkortól tapasztalható a rövidfejűség , vagyis a gömbhöz közelítő koponyaforma. A jelenség egész Európára jellemző, oka egyelőre ismeretlen.

Gergely Katalin a Nemzeti Múzeum, illetve Miháczi-Pálfi Anett a Régészeti Intézet ifjú régésze is segítette a munkát

A Vársziget ezen területéről tudni kell, hogy már a 9. században állt itt egy templom, amit a 11. század elején felújítottak és újraszenteltek. A homokbányászat rombolása miatt a templom elhelyezkedését csak a körülötte megtalált sírok sűrűségéből tudták megbecsülni a szakemberek. A monostor még fellelhető maradványainak feltárása rendkívül fontos volna, több okból is.

– 2019-ben esedékes a zalavári apátság megalapításának ezeréves évfordulója, 1019-es keltezésű ugyanis az itt állt bencés monostor első adománylevele – halljuk a szakemberektől. – Jó volna erről méltó módon megemlékezni, nyilván a megye számára is nagy jelentőséggel bír ez az évforduló.

Problémát jelent azonban, hogy az épületegyüttes maradványai jelenleg erdőnek minősített területen állnak. A szakemberek már több mint tíz éve küzdenek azért, hogy itt kutathassanak, de eddig nem jártak eredménnyel.

A monostor Árpád-kori kiterjedését még az 50-es, 60-as évek ásatásai derítették ki, mintegy 50×60 méteres objektumegyüttesről lehet szó. A templom mellett a monostor többi épületének és környezetének feltárása ugyancsak sok érdekességgel szolgálhat, hiszen hasonló kutatások még nem igazán zajlottak Magyarországon.

– A terület mindenképpen különleges, nem lehet véletlen, hogy István király a Várszigeten belül éppen ezt a 9. századi templomot jelölte ki felújításra, bencés monostor alapítására. A Karoling-kori hagyaték ugyanis más lehetőséget is kínált volna, hiszen itt álltak a hatalmas Hadrianus zarándoktemplom maradványai is, aminek alaprajz-rekonstrukcióját immár évek óta láthatja a nagyközönség. Mégsem ott építkeztek. Olyan épületek állhattak itt, amelyek a 10. századot átvészelve alkalmasak lehettek szerzetesek ideköltöztetésére. Fontos volna megismernünk ezeket.

Egy feltárt csontváz, a kutatott korszakra jellemző pózban Fotó: Gallai András, régészeti intézet

Tudakoljuk, mi utal a 9. századi előzményre, ha a terület még feltáratlan

– A temető – halljuk a választ. – A régebbi feltárások ugyanis 9-10. századi sírokat találtak az Árpád-kori templomot ölelő temető alatt. Ez világossá teszi, hogy egy korábbi intervallumban is templom állt e helyen.

További sírok is napvilágra kerültek Arnulf keleti frank király és császár többszintes, 9. századi kőpalotája fapalánk-falának alapárkából.

– Miután a palánkfalból kipusztult a fa, az árok nyomvonalán temetkeztek – világít rá Szőke Béla Miklós. – Ez nyilván már a 10. században történhetett, s arra utal, hogy Arnulf palotáját ebben az időszakban is használták. Tavaly egy gyereksírt találtunk itt több olyan ékszerrel, amelyek ezt a keltezést erősítik meg.

Újdonság, hogy ugyanezen a területen az Árpád-kor 2. és 3. fázisából is sikerült objektumokat fellelni, erre eddig még nem volt példa a Várszigeten. Két veremszerű beásásból gazdag vastárgy-leletanyag került elő, továbbá egy nagyméretű, fa oszlopokból álló építmény egyik sarka is felbukkant.

Kevés idő állt rendelkezésre

Idén mindössze bő három hét állt a régészek rendelkezésére a munkához, amit a záró periódusban már igencsak szűkített létszám segített. A Nemzeti Kulturális Alap átalakítása miatt ugyanis a régészeti kutatásokat támogató pályázatokra csak május végén lehetett jelentkezni, a döntés pedig augusztus végére, szeptember elejére várható. Hogy mégis dolgozhattak a szakemberek, az annak köszönhető, hogy a Nemzeti Múzeum vezetése saját önrésze terhére engedélyezte a munka folytatását. Az NKA-tól kérelmezett, s remélhetőleg hamarosan megítélt támogatást pedig majd jövőre költhetik el.


30°
Derült
K
-2°
Sz
Cs
-2°
P
-3°

Hirdetés

A Dal 2019 – jövőre is együtt keressük Magyarország legjobb dalát

Hirdetés

5 élmény és ötlet idén télre Badacsonyból

Hirdetés

Ajándékozzon élményt karácsonyra!
két ember meghalt
Lövöldözés volt Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében
Bajnokok Ligája / 6 perce
Vesztett, de Európa-ligába került a Galatasaray
Hazai pályán 3-2-re kikapott a már biztos első FC Portótól.
Gyász
"Ne sírjatok, én már nem szenvedek, A fájdalom az, hogy már nem lehetek veletek. Búcsúztam volna, de erőm nem engedett, Csak a szívem súgta halkan, Isten veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BICSÁK LÁSZLÓNÉ szül. Sernek Mária sormási lakos életének 60. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2018. december 13-án, csütörtökön a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a sormási temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VILLENYIK LÁSZLÓ ATTILA hosszantartó betegség után 75 éves korában elhunyt. Temetése 2018. december 13-án, csütörtökön 15 órakor lesz a felsőbagodi temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a bagodi templomban. Gyászoló felesége, gyermekei és unokái
"Én élek és ti is élni fogtok" Jn 14,19 Fájdalommal tudatjuk, hogy SZÉKELY OLIVÉR nagykanizsai lakos életének 90. évében otthonában elhunyt. Hamvait a legszűkebb családi körben a Budafoki Evangélikus Templom Urnatemetőjében helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
"He engem kerestek, Szívetekben keressetek. S ha megtaláltam ott a helyem, mindig veletek leszek." Antonie de Saint-Exupéry Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy HUFNÁGEL SÁNDORNÉ szül. Nagy Ilona életének 82. évében türelemmel és méltósággal viselt súlyos betegségben elhunyt. Temetése december 13-án, csütörtökön 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Lelki üdvéért gyászmise a temetés napján 7 óra 45 perckor az olai templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Életünk egén fénylő csillag voltál, Itt hagytál bennünket, még csak nem is szóltál. Most, hogy már kialudt az az áldott fényed, Pótolhatatlan lesz a te drága lényed." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH ISTVÁNNÉ szül. Németh Anna életének 83. évében örökre megpihent. Temetése 2018. december 13-án, csütörtökön 14 órakor lesz a botfai temetőben. Gyászmise aznap 13 óra 15 perckor a botfai templomban. Gyászoló családja
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, szorgalom és munka volt az életed. Nem haltál meg, csak pihenni mentél, köszönjük, hogy éltél és bennünket szerettél." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÉGH JÁNOSNÉ szül. Szokoli Irén életének 88. évében elhunyt. Temetése 2018. december 12-én, szerdán 14 órakor lesz a lovászi temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Külön köszönetünk a Lovászi Idősek Otthona dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család
"Ne sírjatok, én már nem szenvedek, A fájdalom az, hogy nem lehetek veletek. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Csak a szívem súgta halkan: Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HADNAGY LAJOS 79 éves korában rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2018. december 13-án, csütörtökön 14 órakor lesz a kustánszegi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy KÁMÁN JÁNOS életének 79. évében elhunyt. Hamvait családi körben a zalabesenyői temetőben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. BAKONYI JÓZSEFNÉ szül. Szakál Ilona életének 86. évében elhunyt. Temetése 2018. december 12-én, szerdán 12 órakor lesz a botfai temetőben. Engesztelő szentmise aznap 11 órakor a botfai templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Végső utadra indulj megnyugodva, Szeretetünk elkísér égi otthonodba!" Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ GYULÁNÉ szül. Mészáros Mária életének 76. évében súlyos betegségben, családja körében csendben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. december 12-én, szerdán a 10 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a pacsai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. FODOR JÓZSEFNÉ szül. Végh Edit életének 86. évében elhunyt. Temetése 2018. december 12-én, szerdán 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Külön köszönetünk a nagykanizsai Idősek Otthona dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANDI TERÉZIA életének 69. évében betegségben elhunyt. Utolsó útjára 2018. december 11-én, kedden 12 órakor kísérjük a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kérjük, hogy a búcsúzók egy szál virággal róják le kegyeletüket. A gyászoló család
"Ne sírjatok, én már nem szenvedek, A fájdalom az, hogy már nem lehetek veletek. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Csak a szívem súgta halkan: Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, aki ismerték és szerették, hogy SZABÓ ISTVÁN Pityu 60 évesen elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2018. december 11-én, kedden 13.45-kor lesz a tüskeszentpéteri temetőben, előtte 13 órakor gyászmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető család
"Élete nem volt más, csak munka és fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. HUSZTI JÓZSEFNÉ szül. Gönye Mária életének 85 évében örökre megpihent. Temetése 2018. december 10-én (hétfőn) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Emlékére szentmise 8 órakor a Fő téri templomban. A gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS TIBOR a DÉDÁSZ nyugdíjasa életének 79. évében örökre megpihent. Szeretett férjemtől, édesapánktól, apósomtól, nagypapánktól végső búcsút 2018. december 12-én, szerdán 11 órakor veszünk kiskanizsai temetőben. Érte mondott gyászmise aznap 7.30-kor Nagykanizsán, a felső templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak, egyben kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Nincs olyan nap, hogy ne gondolnánk rád, Látunk az égben, amely kéken borul rád. Látunk a zöldben, bokrok, fák között, Napfényes erdőben, szivárvány fölött. Érezzük illatod rózsákba oltva, Töröljük könnyeink, sírodra borulva." Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk HORVÁTH FERENC halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Szívünk fájdalmát nem enyhíti semmi, Hiányodat nem pótolja senki..." Emlékezünk szeretett halottunk NAGY ISTVÁN halálának 2. évfordulóján. Szerettei
A gyászoló család fájó szívvel tudatja, hogy BOKÁNYI SÁNDORNÉ szül. Kovács Katalin életének 92. évében meghalt. Temetése 2018. december 12-én, szerdán a 14 órakor kezdődő gyászmise után, 15 órakor a lenti temetőben lesz.
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZETHALLER KÁROLY életének 92. évében elhunyt. Temetése 2018. december 11-én, kedden 15.30-kor lesz a söjtöri nagy temetőben. Előtte 14.45-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Fájdalommal tudatjuk, hogy HOMPÓ ISTVÁN életének 84. évében elhunyt. Temetése 2018. december 11-én 14 órakor a kisbucsai temetőben lesz. Gyászolja lánya: Rita, unokája: Anita, és családtagjaik
Versenyt rendeztek / 1 órája
Közel százan keresték a Télapót
Kerkai Attila
Kilenc gól az ETO-nak / 2 órája
Nagyszerű kanizsai győzelem született a futsal NB II-ben
Kühne László
Teremtorna / 2 órája
Sporttigris: a tizenegyedik torna következik
Kerkai Attila
Zalából a Nagykanizsa U13-as gárdája volt a legjobb / 2 órája
Ötszáz gyerek a parketten
Bozó Péter
Teremfoci / 2 órája
Rédicsi öregfiúk sikere a Kustán Kupán
Kühne László
Több mint egy átlagos torna / 2 órája
Január elején jubilál a X. Szív Szerszámsziget huszonnégy órás labdarúgó-viadal
Kerkai Attila