Hírek

2017.08.13. 12:35

Hősök mementója: Emlékmű avatás Zalaújlakon

Nem feledik el azokat az elődeiket sem a községben élők, akik a világháborúk során életüket adták a hazáért.

Szabó Zsófia

Mementójukat a falu szívében álló emlékmű is őrzi, amelyet az év során újíttatott fel a község vezetése. Az ünnepélyes avatóra vasárnap került sor.

– Már egy évvel korábban döntöttünk a rendbetételről – idézte fel Böröndi Ferenc polgármester. – Sikerült a helyrehozatal költségeinek felére támogatást nyernünk. Az egy millió forintos összeget saját forrásból kiegészítettük, további egymillió háromszázezer forinttal. Ebből tudtuk az emlékművet renoválni – tette hozzá a falu elöljárója. Elmondta: a több méter magas alkotáson a falu védőszentjének szobra és a huszonhét hős nevét tartalmazó márványtábla is helyet kapott. Az alkotás esztétikus, virágokkal, kis tujákkal ékesített pici parkban található.

Fotó: Szakony Attila

– A hősök bebizonyították, hogy a közösségért nagy áldozatokra képesek, még az életük árán is – ennek Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő adott hangot ünnepi beszédében.

Majd Hegedüs Szilvia jegyző emelte ki, hogy az évszázadok során ugyan sok viszontagság érte a kis falu lakóit, de ők mindig talpra tudtak állni: újrakezdték a békés, szorgos mindennapokat.

– Úgy tekintünk a jövőbe, hogy nem feledjük a múltunkat – fogalmazott a jegyző.

A megemlékezés gondolatai után Somogyi Imre plébános megáldotta a szobrot, majd a résztvevők koszorúkat, mécseseket helyeztek el a talapzatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!