Hírek

2010.06.01. 17:00

Horvátország: amit jó tudni az utazóknak

Az illetékesek alaposan felkészültek az idegenforgalmi főszezonra, a letenyei határátkelőn várható turista áradatra. Mindenesetre azt kérik: a magyar állampolgárok is tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak, mert jó tudni például, hogy már fejenként 10 kilogramm a hús-, tejkészítmények bevitelét engedélyezik, s azt is, hogy a vendéglátó-ipari egységekben rágyújtókat ezer kuna bírsággal sújthatják.

Szalabán Attila

Tavaly, a három nyári hónapban mintegy 2 millió ember fordult meg a letenyei határátkelőhelyen. Nem véletlen tehát, hogy itt tartott kedden közös sajtótájékoztatót a Vám- és Pénzügyőr Országos Parancsnokság (VPOP) képviseletében Sipos Jenő ezredes, országos szóvivő, valamint dr. Molnár József alezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya.

- Mától a régi letenyei határátkelőt is megnyitjuk a nemzetközi forgalom előtt, így azt alternatívaként választhatják a Horvátországba igyekvők, vagy onnan hazánkba érkezők  mondta a VPOP szóvivője, aki rámutatott: számos változás lépett életbe a határon átvihető termékekkel kapcsolatban. Déli szomszédunkhoz például fejenként ezer kuna értékű élelmiszer vihető be, s immár engedélyezik a hús-, tejkészítmények bevitelét is. Felhívta a figyelmet: érdemes elindulás előtt interneten felkeresni a Külügyminisztérium, illetve a Vám- és Pénzügyőrség honlapját, és az ott található információkat elolvasni.

- Fontos, hogy az úti okmányok érvényességét is időben ellenőrizzük  hangsúlyozta dr. Molnár József.  A tapasztalatok szerint a legtöbben pénteken éjszaka, illetve szombaton nappal és éjszaka kívánják átlépni a magyar-horvát határt. Ezen időszakokra alaposan rákészülünk, jelentős állományt biztosítunk annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki jelentős torlódások. Azt persze nem lehet megígérni, hogy soha nem kell majd várakozni a határon, de reményeink szerint az 25-30 percnél nem fog tovább tartani.

A kapitány elmondta továbbá: a magyar és a horvát szervek nemrég egyeztettek a teendőikről, s például úgy döntöttek: a nyelvi nehézségek elkerülésére a határon szolgáló egyenruhásoknál szótárt rendszeresítenek. Ugyanakkor jelezte: amennyiben észlelik, hogy az autópályán várakozók tömege jelentősen megnő, akkor a forgalmat elterelik majd a régi letenyei határátkelő felé és ezt szükség esetén horvát kollégáik is megteszik.


 
Amit jó tudni még...


Kis- és fiatalkorúak beutazásához immár nem szükséges a törvényes képviselő, szülő beleegyező nyilatkozatának írásba foglalása

Hús- és tejtermékeket személyenként legfeljebb 10 kilogrammot vihetünk magunkkal  Horvátországba
 
A 17 év felettiek vámmentesen tarthatnak maguknál egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát
 
Horvátországban  a vendéglátó-ipari egységekben rágyújtókat ezer kuna bírsággal sújthatják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!