Hírek

2017.08.23. 16:29

Hogyan előzzük meg a szalmonellát? – Először rendeznek baromfiágazati nyári egyetemet

Szalmonella, madárinfluenza – a mindennapi életben is gyakran hallunk ezekről a kórokról, melyekről, valamint takarmányozási kérdésekről is szó esik a Pannon Egyetem Georgikon Kar baromfiágazati nyári egyetemén.

Keszey Ágnes

A baromfi-és az élelmiszeregészségügy,  baromfibetegségek diagnosztikája és a takarmányozás - ezek a fő témái a PE Georgikon Kar nyári egyetemének, melyen hazánk mellett több ország szakemberei és egyetemi hallgatói vesznek részt. A program egy szoros szakmai kapcsolat újabb eseménye: a Georgikon és a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem Baromfi Klinikája  több éve dolgozik együtt, végeznek közös kutatásokat. Idén pedig Keszthelyen először szervezték meg a nyári egyetemet.

- A bécsi egyetem fő profilja a baromfiegészségügy, mi pedig értünk a takarmányozáshoz, ezért a témák e kettő és kölcsönhatásai köré szerveződnek- emelte ki dr. Dublecz Károly projektvezető, a Georgikon Kar egyetemi tanára. A tudományos témák vizsgálata, a kutatások eredményei végső soron mindennapjainkra is hatással vannak, így számos olyan téma is terítékre kerül, melyek a köztudatban is ismertek.

Méréseket is végeznek a nyári egyetem hallgatói - Végh Lászlóné laboráns volt segítségükre, jobbra dr. Dublecz Károly Fotó: A szerző

– A baromfiegészségügy terén szóba kerülnek azok a mikrobák, melyek humán megbetegedést okozhatnak. A szalmonella mindig napirenden van, a Campylobacter -a legtöbb humán megbetegedést okozó baktérium -  szintén megtalálható a madarakban. Ezek hatása, csökkentése, kezelése, de egyéb madárbetegségek kialakulása is téma. Nagyon fontos a madárinfluenzával kapcsolatos minél pontosabb, naprakész tudás. Magyarországon is kulcskérdés a fehérjetakarmányozás és a GMO (genetikailag módosított) szója alternatívák megtalálása és a környezetterhelés csökkentése, tehát hogy kevesebb nitrogén és foszfor jusson a környezetbe.

Agrárszakemberek és állatorvosok közös projektje nem szokványos tudományos együttműködés de sok a kapcsolódási pont.

– Az állategészségügy alapvetően befolyásolja egy baromfitartó működését, jövedelmezőségét, eredményeit, de a takarmányozás nagymértékben befolyásolhatja sok betegség kialakulását - hangsúlyozta dr. Dublecz Károly. A nyári egyetemen ottjártunkig még nem kerültek szóba az Európa több országában megjelent fertőzött tojások, érdeklődésünkre a szakember kifejtette: atkamentesítő került be tyúkok szervezetébe, mely aztán a tojásba is.

- Minden bizonnyal szabálytalan körülmények között, hiszen olyan készítményről van szó, amelyet nem lehet gazdasági állatok kezelésére használni. A magyar piacra is kerülhettek ilyen tojások, de a rendelkezésre álló információ alapján,  koncentrációjából adódóan humánegészségügyi kockázatot nem jelent. Nagyon sok tojást kéne megenni ahhoz, hogy komoly következménye legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!