Hírek

2017.01.11. 17:28

Hogy melegebb legyen – ökumenikus összefogás a reformáció emlékévében

Keszthely - Az idei esztendő a reformáció emlékéve: 500 esztendeje újította meg a vallást Luther Márton. A jubileumi évben a református templomban nem csak lelki, hanem a következő nemzedékeknek is maradandó fejlesztést szeretnének megvalósítani.

Keszey Ágnes

Két kis cserépkályha ad meleget az 1932-ben épült református templomban, melyben így bizony sokszor fáznak a hívek. Az elektromos hálózatot is 85 éve alakították ki, így már felújításra szorul.

– Valami olyat kell letenni a helyi közösségben, a gyülekezet asztalára, ami maradandó. Nem csak szellemiekben, hanem fizikálisan is fejleszteni, alakítani, ami nyomot hagy – hangsúlyozta Zichy Emőke református lelkész.

– Az újesztendei első vasárnapon az volt az alapigém: „Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől. A holnap majd aggódik magáért, elég minden napnak a maga baja” – vallja Zichy Emőke, hiszen a több millió forintos beruházásra még nincs forrás.

Ám a keszthelyi egyházak képviselői mind a cél mellé álltak: egyhangú elhatározásuk alapján a reformáció emlékévek ünnepi eseménysorozatán befolyt adományokat a villamos hálózat felújítására és a fűtés kialakítására ajánlják fel.

Padfűtést vagy infrafűtést szeretnének kialakítani a templomban – szólt a célról Zichy Emőke, s hisz a terv megvalósulásában

A hétfőn kezdődő, s szombaton ökumenikus istentisztelettel záruló imahéten minden nap 17 órától más egyház képviselője szól a hívekhez a református templomban.

Tál Zoltán katolikus plébános kezdeményezésére március első három keddjén neves teológusok szólnak arról, mi köti össze a felekezeteket, s azok miben mások. Első alkalommal dr. Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szól a hívekhez, majd a római katolikus és az evangélikus egyház hittudósai  tartanak előadást az evangélikus templomban.

– Ez azt az ökumenikus közeledést mutatja, amiről az egyházaink jövőképnek szólnia kell – emelte ki Zichy Emőke.

Az októberi, kiemelt rendezvényeken pedig a tervek szerint már fűtés melengetheti a híveket a templomban.

– Ha az Úristen úgy akarja, megvalósulnak az álmaink. Sok helyről kapunk támogatást, szeretetet, vannak halló fülek, értő szívek – ezt tapasztalom. Édesapám, aki 53 éven keresztül volt lelkész, azt mondta: „van egy terved, akkor ne azt várd, hogy meglegyen rá, hanem kezdj hozzá és lesznek jószándékú emberek, akik segítenek, támogatnak, tanácsolnak. És akkor az Úristen is megáldja”- vallja Zichy Emőke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!