Hírek

2016.10.23. 17:10

Hivatása építész és édesanya

Kovács Andrea egyéni vállalkozóként dolgozó építészmérnök úgy érzi, már kisgyermekkorában eldőlt a pályaválasztása.

Hajdu Péter

Óvodásként házakat rajzolt, majd a bontási vállalkozó nagypapa révén ismerkedett az építőipar egy sajátos részével. Egyenes út vezetett az egerszegi Széchenyi szakközépbe, onnan a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karára, ahol építészmérnök diplomát szerzett. A párjával közösen használt zalaszentgróti irodájukban beszélgettünk hivatásáról, eddigi pályájáról.

- Az úgynevezett nőies dolgok nem érdekeltek, más területen nem is tudtam volna elképzelni magam. Amikor szakirányt kellett választani, inkább a kivitelezés területe mellett döntöttem, jobban érdekelt egy ház építésének az irányítása, mint az épület megálmodása, tervezése. Terveztem is, de nem dolgoztam tervezőirodában, az nem az én világom. Egy építőipari vállalkozásnál szereztem gyakorlatot építésvezetőként, aztán 2007-től önállósodtam.

Mint elmondta, elsősorban műszaki ellenőrként kap megbízásokat ipari, mezőgazdasági beruházások kivitelezésén, valamint családiház-építéseken is.

- Nagyon érdekelt a munkavédelem. Ismerem az építési munka területeit és veszélyeit, megszereztem a munkavédelmi technikusi végzettséget is. A vállalkozás kiváltása után a műszaki ellenőrzés mellett ez volt a másik fő tevékenységi köröm, munkavédelmi koordinátorként is dolgoztam cégek megbízásából. Az építészet részeként munkavédelmi tervfejezeteket és kockázatelemzéseket készítettem. Ezeken kívül beruházások pályázataiban is részt veszek, ez utóbbiak nagyon összetettek, az építési műszaki tartalmat csak szakember tudja belefoglalni. Így általában a kezdetektől, a kivitelező megkeresésén át az átadásig végigkísérem a beruházást - mondja, majd egy újabb szakterület megcélzása is szóba került.

Kovács Andrea a beruházást végigkíséri a pályázattól az átadásig   Fotó: Hajdu Péter

Jelenleg a tűzvédelem, mint önálló, és a kivitelezésben megkerülhetetlen terület foglalkoztatja, amiből ugyancsak szakértői képesítést fog szerezni.

Asztalán két kisgyermek fényképe. Kislánya hat éves, most ment iskolába, a kisfiú pedig egy éves, családanyaként is helyt kell állnia. Ugyanis jelenleg főállásban gyeden van, közben dolgozik. Kovács Andrea elmondta, tapasztalata szerint munkaköreiben nem jó, ha az ember éveket kihagy. A fejlődés gyors, és a megrendelők sem várnának rá. Mint mondta, ezért nem akar évekre leállni. Így aztán előfordul, hogy kisfia a hordozóban ismerkedik már az építési területekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!