Hírek

2017.08.06. 18:20

Híd a népek között - Galambokon új romaholokauszt emlékművet avattak

GALAMBOK Gyermekét tartó édesanyát ábrázol az új romaholokauszt emlékmű, amit szombaton a település főterén avattak fel.A helyi roma nemzetiségi önkormányzat a falu vezetésével közösen döntött úgy, hogy nívós fafaragással hajtanak fejet az Auschwitz-Birkenau II.

Benedek Bálint

E táborában 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradóra kivégzett cigány származású emberek emléke előtt.- Kivételes helyi összefogás eredményeképp közel 250 ezer forintból készült el az alkotás, mely a cigányok szenvedéseit hivatott szimbolizálni - mondta Bogdán Sándor, a roma önkormányzat elnöke.

A hőség ellenére a megemlékezéssel egybekötött avatásra sokan kíváncsiak voltak. A galamboki polgármester, Bertók Ferenc köszöntőjében azt hangsúlyozta: minden nemzedéknek ismernie kell az igazságot, hogy soha többé ne történhessen meg az a szörnyűség, ami gyászba öltöztette Európát.

Majd a történész, romaholokauszt-kutató Kardos Ferenc lépett a mikrofonhoz, aki elmondta: elképzelhető, hogy voltak olyan áldozatok, akik a környékről származtak, ám kilétük örök homályba vész, hisz nem készült róla feljegyzés és emlékművet sem emeltek.

Bogdán Sándor (balról), Bertók Ferenc és Teleki László a felavatott emlékműnél Fotó: Gergely Szilárd

- Az értelmetlen népirtásban férfiak, nők és csecsemők vesztették életüket - fogalmazott. - Azért kellett meghalniuk, mert útban voltak az akkori rendszernek. Egész családokat tüntettek el. Ezért fontos, hogy legyőzzük a rasszizmust. Nem marad más út, csak az emlékezés és a tanítás. A gyerekek számára lényeges, hogy tisztában legyenek az események súlyával, átérezzék azok jelentőségét.

Teleki László országgyűlési képviselő szerint romáknak és nem romáknak közös felelőssége emlékezni.

- A magyar vagy az európai politikának törvényekkel meg kell akadályoznia a kirekesztő, antiszemita gondolatok terjedését - fogalmazott az országgyűlési képviselő. - Fognunk kell egymás kezét, támogatnunk egymást, s elfogadnunk a másikat.

A politikus úgy érzi: a különféle pártoknak bizonyos témákban lehet különböző véleményük, ám néhány dologban nem. Az egyik ilyen a párbeszéd, melynek segítségével a szélsőséges nézetek visszaszoríthatók.

A cseresznyefából készített szobrot a tíz éve Galambokon élő Kántor József faragta, aki a szekérkerék beépítésével a cigány nép állandó vándorlását szerette volna megjeleníteni.

- Jó látni, hogy nem csak a romáknak fontos a főhajtás, a szobor talán a jövőben hidat képezhet a népcsoportok között - tette hozzá.

Az új emlékművet Háda László plébános áldotta meg, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el előtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!