Hírek

2013.04.01. 14:39

Hévízi-tó: nem adják fel, visszatelepítenék a fehér tündérrózsát

Hévíz - Sikerek és nehézségek is jellemezték az elmúlt években a természetvédelmi tevékenységet, amely a Hévízi-tóra és környékére terjedt ki, derült ki nemrég egy konferencián.

Szabó Judit

A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület helyzetéről Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre tartott előadást a víz világnapja alkalmából rendezett konferencián. Mint elmondta:  az országos oltalom kezdetben csak a Hévízi-tóra és közvetlen környékére terjedt ki, majd 2006-ban megduplázták a védett terület nagyságát. Az így létrejött 60 hektáros természetvédelmi terület kezelője nem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, hanem a  gyógyfürdőkórház, hiszen az  egyedülálló értéket képviselő  gyógytó és környezete megóvása komplex feladat, s a kórháznak több lehetősége van  fejlesztésekre.

Csiszár Viktor a természetvédelmi terület értékeiről és azok megóvásáról elmondta, hogy tavaly megpróbálták visszatelepíteni a Hévízi-tóba a fehér tündérrózsát. A város jelképé vált, és a Lovassy Sándor által  betelepített indiai vörös tündérrózsával szemben a fehér eltűnt ugyanis a tóból. Eddig nem jártak sikerrel, de  a kórházzal együtt  folytatják a programot.

A Hévízi-tó  egyedülálló természeti kincs, különleges gyógyhatással és  élővilággal. A környékén ismét megjelent a védett békakonty (bal alsó kép), a tóban élő törpe vadponty pedig most folyó tudományos kutatások tárgya

A tengermelléki káka - amely ugyan nem védett, de Csiszár Viktor szerint védelemre érdemes  - szintén kiszorult a tóból, és a lefolyóba került, de ennek a növénynek a visszatelepítéséről talán már elmondható, hogy sikerült, értékelte az ügyben tett erőfeszítéseket.

Az előadó a problémák között említette, hogy az ezredforduló felmérése alapján nagyon sok özönnövény vette birtokba a  természetvédelmi területet, például a zöldjuhar és a gyalogakác, a csatornák partját pedig elfoglalta a japán keserűfű. Az utóbbit elsősorban vegyszeres védekezéssel lehet kiirtani, de a Hévízi-tó környékén a vegyszerezéssel nagyon csínján kell bánni. Kiszorították azonban a nyugati véderdőből a bálványfát, engedélyezett vegyszeres irtással, számolt be egy szép eredményről.  Ez olyan jól sikerült, hogy az erdőben tömegével megjelent egy védett orchideafaj, a békakonty, amely bár nem a leglátványosabb orchidea, de nagyon értékes.

A természetvédelmi terület gazdag madárfajokban, és sokféle denevért is számon tartanak. Denevérodúkat is kihelyeztek védelmük érdekében, a madarakat pedig telente  rendszeresen eteti a kórház.

A tóban élő, egyébként nem sok  halfajta  közül egyetlen  őshonos található, egy apró termetű vadponty, amelynek a megismerése és önálló fajtaként való elismertetése a jelenleg is folyó halfaunisztikai kutatások  egyik célja. Felmerültek nehézségek, mert új fajtát csak akkor lehet elismertetni, ha sikerül laboratóriumi körülmények között is tenyészteni, de ez a vadponty nagyon érzékeny. Remélik azonban, hogy a kísérlet eredménnyel jár.

Csiszár Viktor pozitívumként említette a tó partvonalának átalakítását, amely a természetközeli állapotot erősíti. A szádfal-rekonstrukció céljai között szerepelt a  tó és a láp közötti kapcsolat javítása  is.  A lápterületekkel kapcsolatban aggodalmak fogalmazódtak meg a konferencián, civil szervezetek a lápok kiszáradásától óvtak, s beavatkozásokat sürgettek védelmük érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!