Hírek

2017.05.05. 10:32

Hetvenhét támogatott cél - sajtótájékoztató a zalai TOP források elosztásáról

Zalaegerszeg - Közel 9,9 milliárd forint uniós pályázati forrást sikerült lekötni zalai célokra a TOP források aktuális elbírálási ütemében. A pénz 77 sikeres pályázat megvalósulását szolgálja.

Magyar Hajnalka

A hírt pénteken sajtótájékoztatón jelentette be dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Mint ismeretes, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) Zala megyei forráskerete több mint 23 milliárd forint, amiből korábban mintegy 1,5 milliárdot közútfejlesztésre, 963 milliót pedig a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítására már sikerült lekötni. Evvel együtt a mostani elbírálás nyomán már a 12 milliárdot is meghaladja a lekötött összeg. Mintegy két hét múlva várható eredmény további 88 benyújtott pályázat ügyében, amelyekhez 9,8 milliárd forint kínálkozik pályázati keretként. Ugyancsak nyitott további 1 milliárd sorsa, e  keretösszegre még most is lehet kérelmet benyújtani inkubátorház fejlesztésre,  helyi identitás erősítésére, valamint a Mura Program turisztikai céljaira.

A most lekötött 9,9 milliárd forintot jellemzően olyan zalai települések tudják javukra fordítani, ahol valamilyen intézményrendszer, infrastruktúra működik. A célok között ugyanis döntően helyi gazdaságélénkítés, óvoda, orvosi rendelő felújítás, turisztikai fejlesztés szerepelt. Dr. Pál Attila a megyei önkormányzatot érintő konkrétumként említette, hogy sikerült 781 millió forintot nyerniük kerékpárutakra.

Cseresnyés Péter, Vigh László, dr. Pál Attila és Manninger Jenő a sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a TOP források felhasználásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, az önkormányzatok minden szakmai segítséget megkaptak pályázataik benyújtásához. Mivel orvosi rendelők felújítására a lehetőségeket meghaladó mértékben jelentkezett igény a településeken, kezdeményezte, hogy erre a célra újabb források kerüljenek átcsoportosításra. Örömét fejezte ki, hogy a lehívott pénz jó elosztásban került a településekhez, a kisebbek is érdemben részesültek. A városok kapcsán példaként említette Keszthely, Zalakaros, Zalaszentgrót iparipark fejlesztését, termelői piacok létesítését, agrárlogisztikai központok létesítését.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő egyebek mellett a választókerületét érintő sikeres pályázatokról  szólt. Elmondta, jelentős összegek érkeznek a Mura Programhoz kapcsolódva a vízi turizmust, a természeti adottságokat kiaknázó fejlesztésekre, a kerékpáros turizmus fellendítésére. Kiemelte Letenye újonnan megnyíló, a gazdaságfejlesztést segítő lehetőségeit, s a sormási ipari park bővítését. A turisztikában Pusztaszentlászló, Bázakerettye, Újudvar ugyancsak nyert, bölcsőde és óvodafejlesztésre pedig többek között Nagyrécse, Zalakomár, Szepetnek, Letenye.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mintaszerűnek nevezte a pályázati folyamat levezénylését. Meglátása szerint a TOP forrásoknak köszönhetően friss levegő áramolhat  a zalai településekbe, hiszen számos helyen  régóta görgetett gondokat old meg az orvosi rendelő, vagy bölcsőde felépítése, az óvoda fejlesztése. További példaként említette, hogy Lentiben és Gellénházán piactér kialakítására nyílik mód, Szilvágyon pedig a vízelvezetés 15 éves problémája oldódhat meg.

Végül dr. Pál Attila köszönetét fejezte ki a jelenlévőknek azért a segítségért, amit a fenti források Zalába kerülése érdekében nyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!