Hírek

2017.08.13. 18:30

Viharkár: Több napig áram nélkül Zala megyében

KÖRKÉP Fokozatosan állítják helyre az áramszolgáltatást az E.ON munkatársai a csütörtöki vihar által sújtott zalai térségben.

Gyuricza Ferenc

Az egyéb károk felmérése és kijavítása azonban valószínűleg még heteket vesz igénybe, hiszen számos magán- és középület is megrongálódott.Három nappal a vihar után is sorra kaptunk jelzéseket arról, hogy még mindig nem sikerült az áramszolgáltatónak kijavítania az elektromos hálózatban keletkezett hibákat.

Szombaton délután sem Zalalövő irsapusztai és budafai településrészein, sem Kerkafalván nem volt áram. Utóbbi helyen igen lehangoló képpel szembesültünk, a Jókai utcában derékbatört villanyoszlopok sorakoztak egymás után, s az Ady utcában egy lakóház tetőhéjalását vitte le a szél.

Ugyanezen a portán a pajta is összedőlt, az utcai villanyvezetékről pedig háromméteres ereszcsatorna-darab lógott le. A szomszédos házban lakó Kálmán Etelka szerint hiába tettek több bejelentést, a szolgáltató és a katasztrófavédelem munkatársai is csak fényképeket készítettek. Szombat késő délutánra aztán részben helyreállt a szolgáltatás, nem minden házban, de az Ady utcában igen. Vasárnap délután aztán Zalalövőn úgy értesültünk, a budafai részen továbbra sincs áram. Az E.ON közleménye szerint ekkorra a középfeszültségű hálózat hibáit kijavították, és sorra végzik a szükséges munkákat a kisfeszültségű hálózaton is, de az nagy valószínűség szerint néhol hétfőre is áthúzódhat.

Derékba tört beton villanyoszlop Kerkafalván, a Jókai utcában Fotó: Gyuricza Ferenc

A szilvágyi temetőben síremléket döntött le és rongált meg a viharos erejű szél. Péntek Katalin, a település polgármestere tanácstalan, mint mondja: ötlete sincs, hogyan lehetne a hozzátartozókat kártalanítani.

Szilvágyon 38 síremléket döntött le az orkán erejű szél - mutatja a település polgármestere, Péntek Katalin Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az ilyen jellegű kárra vis maior pályázat nem igényelhető, biztosítás pedig temetőre nem köthető - mondja. - A felmérésünk szerint 38 síremlék dőlt le, de ennél több rongálódott meg, van, ahonnan a ráragasztott virágvázákat szakította le a vihar. A nem helyi hozzátartozók vélhetően nem is tudnak erről, most őket igyekszünk értesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!