Hírek

2016.01.04. 15:45

Házhoz vitték a szerencsét

Megyei körkép - Régi hagyományt követve Zala megye több városának polgármesterét keresték fel hétfőn kéményseprők.

Keszey Ágnes

Keszthelyen minden év első munkanapján bekopognak a polgármesterhez a kéményseprők. Így történt ez idén is: hétfőn reggel kívánt szerencsét a város vezetőjének és minden lakójának Horváth József kéményseprő, aki azért is büszke a szakmájára, mert édesapja is több mint negyven éve űzi ezt a mesterséget.

A kéményseprő gombját megfogni, biztosan szerencsét hoz. Havasi Zoltán ügyvezető és Kerkai László kéményseprő Balaicz Zoltán polgármester társaságában (balról-jobbra)

Ruzsics Ferenc elmondta, hogy a kéményseprők szerencsehozó látogatása tavaly sikerrel járt: több mint 450 millió forint plusszal zárta a város az előző évet. A település vezetője bízik az idei sikeres évben is - s a hétfői látogatás ennek alapja lehet. De vajon honnan ered, hogy a füstfaragó szerencsét hoz?

- Ennek többféle magyarázata is van. A szívünkhöz legközelebb álló az, hogy amikor ez a mesterség létrejött, megfigyelték, hogy ahol a kéményseprő jár, ott sokkal kevesebb volt a tűz - mondta a Zalai Hírlapnak Szabó Tibor, ügyvezető.

Szabó Tibor ügyvezető és Horváth József kéményseprő Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármesternél (balról - jobbra)

A cég 182 településen szolgál, az év eleji köszöntés nem maradt el Zalaszentgróton, Pacsán és a megyeszékhelyen sem. Utóbbi helyen a cég másik ügyvezetője, Havasi Zoltán arról is szólt, hogy a néphiedelem szerint a korom a rengeteg apró szemcséje miatt - akárcsak a lencse és a mák is - a gazdagságot jelképezi. A kéményseprők pedig korommal foglalkoznak, ezért bírnak szerencsét hozó erővel, és nemcsak azért, mert a munkájukkal megakadályozzák a pusztító tüzeket. Erről is beszélt Havasi Zoltán, amikor a két évtizede  újra felélesztett hagyományt folytatva kollégája, Kerkai László kéményseprő társaságában felkereste Zalaegerszeg polgármesterét, Balaicz Zoltánt.

Szabó Tibor ügyvezető és Horváth József kéményseprő Pacsán, dr. Benedek Karolina jegyző és Kelemen Tamás polgármester társaságában (jobbról-balra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!