Hírek

2017.07.20. 16:35

Hátrányos helyzetű diákoknak segít a nyári tanoda

LENTI Hátrányos helyzetű általános- és középiskolás gyerekek iskolai előmenetelét segítik a tanév során, illetve a nyári szünidőben is a tanodában.

Korosa Titanilla

A tanoda programot a Vidéken Élők Esélyeiért Egyesület indította el az elmúlt év novemberében, majd az előkészületeket követően március környékén már a foglalkozások is megkezdődtek. Maga a tanoda egyébként 2019 január végéig működik majd pályázat keretében.

Virágh Enikő, a program szakmai vezetője elmondta: korábban a zalabaksai térségben valósítottak meg hasonló programot. Az idei Lentiben és környékén indult el. Jelenleg 25 gyermek vesz részt a foglalkozásokon, de a szeptemberi iskolakezdésre már újabb 7 jelentkező is van. A projekt keretében 30 főt tudnak befogadni.

A tanoda résztvevői, hátul középen Földingné Nagy Judit olimpikon maratonfutó Fotó: Virágh Enikő

- Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek segítünk az iskolai felzárkózásban, illetve próbáljuk a családi élet hiányosságait pótolni - magyarázta Virágh Enikő. - Azon dolgozunk, hogy a családi háttér ne legyen a gyerekek számára visszahúzó erő, fejlődjön a felelősségvállalásuk, szabálytudatuk. A program megkezdése előtt nagy hangsúlyt fektettünk a toborzásra, de az előző tanoda tapasztalatait a gyerekek is elmesélték osztálytársaiknak, akik aztán jelentkeztek és a bevont pedagógusok is segítettek.

Hozzátette: nem korrepetálást végeznek és az iskola ideje alatt sem a házi feladatok elvégzéséről szólnak ezek a foglalkozások, hanem a diákok hiányosságait próbálják meg pótolni.

- Elsősorban az alapkompetenciák fejlesztése a cél matematikából, idegen nyelvből, illetve a szövegértés gyakorlása - tette hozzá. - Tavasz elejétől zajlik az a munka a tanodában, aztán ahogy véget ért a tanítási időszak. napközi jelleggel hétfőtől péntekig mindennap foglalkozásokat szervezünk, tematikus heteket tartunk. Ezen a héten például agyagoztak a gyerekek, előtte drámatáborban voltunk, de tervezünk filmes hetet, túrát, kerékpározást, strandolást is. A program során hat alkalommal szervezünk nyitott tanodát, különböző vendégeket hívunk meg. Nemrég Földingné Nagy Judit olimpikon maratonfutó járt nálunk és beszélt a sport és tanulás összeegyeztetéséről, illetve szó volt a sport kockázatairól is.

Hozzátette: vannak tanulók, akikre augusztusban pótvizsga vár, nekik segítenek a felkészülésben, illetve iskolai előkészítőt is tartanak a programban részt vevő pedagógusokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!