Hírek

2017.03.02. 13:20

Nagyobb lehet a szigor a határon

Letenye – Várhatóan egy hónapon belül bevezetik a részletes, személyenkénti okmányellenőrzés rendszerét a schengeni külső határátkelőkön, így a letenyein is. A szisztematikus vizsgálatot az uniós szabályozás változása indokolja.

Horváth-Balogh Attila

A most érvényben lévő rendszerben az úgynevezett szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek (így a magyar és horvát állampolgárok is) átlépésre jogosító úti okmányainak gyors és egyszerű ellenőrzését kell elvégezni a határátkelőhelyeken. Különböző adatbázisokban történő ellenőrzésükre azonban csak kockázatelemzés alapján, szúrópróba-szerűen kerül sor. Ezek a szabályok módosulnak a közeljövőben annyiban, hogy eztán a szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek esetében is minden alkalommal végre kell majd hajtani az adatbázisokban történő átfuttatást. Ezzel a külső schengeni határokon, valamennyi határátkelőhelyen átlépő utast kivétel nélkül, szisztematikusan ellenőrzik.

A változást hozó vonatkozó uniós rendelettervezet alapján az új intézkedés bevezetésének indoka az Európai Unió belső térsége biztonságának növelése azzal, hogy a jövőben olyan utasokra is kiterjesztik az adatbázisokban történő ellenőrzést, akik esetében ez nem volt korábban kötelező. Az Európai Parlament február 16-án fogadta el a szóban forgó rendelettervezetet, amit várhatóan az Európa Tanács is jóváhagy a jövő hét közepén. Az intézkedés ténylegesen a kihirdetést követő 20. napon, tehát várhatóan a hónap végén lép hatályba.

A letenyei határátkelőn ma gyér volt a forgalom, de a csúcsidőszakban már eddig is kialakultak tumultuózus helyzetek Fotó: Szakony Attila

Mint azt érdeklődésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata közölte: a szisztematikus ellenőrzés érinteni fogja hazánk szinte teljes schengeni külső határszakaszát – így Zala megye esetében a horvát határt is –, valamennyi határátkelőhelyet, mind ki-, mind belépő irányba közúton, vasúton, vízi és légi határátkelőhelyen egyaránt. A fentiek alól kivétel lesz a román határszakasz, mert ugyan Románia schengeni tagságáról még nem született döntés, de a schengeni értékelést az ország már sikeresen teljesítette, ezért a Romániába belépőket (hazánkból pedig kilépőket) csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján kell majd ellenőrizni a magyar rendőrség, illetve a Magyarországra belépők esetén a román határrendészeti szervek részéről.

Amennyiben a teljes és részletes ellenőrzéssel érintett határátkelőhelyeken torlódás alakulna ki, a szisztematikus ellenőrzés szigorán enyhíteni lehet (szúrópróba-szerű ellenőrzésre való áttéréssel) a szabad mozgás uniós jogával rendelkező személyek esetében, ha ez nem jelent majd kockázatot a belső biztonságra. Ilyen könnyítésre a légi határok esetében csak 6 hónapig, illetve indokolt esetben 18 hónapig lesz lehetőség.

A gyakorlatban egyébként a szisztematikus ellenőrzés azt jelenti, hogy az ellenőrzésre átadott úti okmányokban szereplő adatokat (hasonlóan az úgynevezett harmadik országbeli állampolgárokéhoz) az útlevélkezelő egy informatikai eszközzel beolvassa és ennek alapján elektronikus keresést folytat le az adatbázisokban.

Kérdésünkre azt is jelezték: a rendőrség már megkezdte az újfajta ellenőrzésre való felkészülést. Az a cél, hogy a lehetőségekhez képest a határátkelőhelyeken utazó közönség minél kevésbé érezze meg a szisztematikus ellenőrzés hatásait. Ennek érdekében fejlesztik az informatikai rendszereket és eszközöket a lekérdezések gyorsítása, illetve ennek megfelelően az utasvárakoztatás idejének csökkentése érdekében. Ehhez kapcsolódóan történik meg majd az útlevélkezelői állomány felkészítése is.

Bencze József rendőr főtörzsőrmester egy autós ellenőriz

A kommunikációs szolgálattól azt is jelezték, hogy a magyar és a horvát rendőrség már felvette a kapcsolatot egymással a szisztematikus ellenőrzés eredményes, az utasok számára a legkisebb terhet jelentő végrehajtása érdekében.

Az „új" letenyei határátkelőnél ott jártunkkor éppen Bencze József rendőr főtörzsőrmester ellenőrizte a Horvátországba tartó Gál Tibort.

– Nem túl sűrűn járunk Horvátországba, évente 3-4 alkalommal mondta kérdésünkre Gál Tibor. – Azt gondolom, a jelenlegi helyzetben indokolt a részletes ellenőrzés visszaállítása, ezt követeli Európa biztonsága is.

Ezzel együtt egyes vélekedések szerint az új szisztéma miatt a nyári csúcsidőszakban több órás várakozásokra is számítani lehet az érintett határátkelőkön, többek közt a letenyein  – még a rendőri állomány maximális felkészültsége mellett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!