Hírek

2011.03.25. 06:00

Hatalmas rönkből készített szobrcsoport fogadja a hegyre menőket

Szoborcsoport jelzi a szőlőhegy bejáratát Sümegcsehin. Az alkotást - melynek egy hatalmas farönk ad helyet - Fődi Tibor fafaragó készítette.

Sámel József

-Kisgörbőn, egy magánháznál vágtam ki a hatalmas, két méter átmérőjű nyárfát, s bevallom, sajnáltam feldolgozni. Úgy döntöttem, a monumentális, mintegy öt köbméteres, közel hatvan mázsát nyomó törzsből valami maradandót kell alkotni - fogalmazott Kulcsár Attila, az ötletgazda, aki egyben a képviselő- testület tagja is. - Nagyon jó ismerősöm Fődi Tibor fafaragó, akivel kitaláltuk, hogy a szőlőhegy kezdetét jelző szobrot alakítunk ki belőle.

Így is történt, a törzs belsejét kivágtuk, abba Fődi Tibor által Szent Orbán-, illetve Mária- szobor került. A tervek között szerepel, hogy az ablakokba hamarosan a négy évszakot jelképező motívumok kerülnek. A szobor mellé egyébként - szintén fából- tájba illő útbaigazító tábla is készült, melyen helyet kaptak egyebek között az útvonalak, s a pincék.

 

- Most éppen azon gondolkodunk, hogy mit kezdjünk azzal a hatalmas kőtömbbel, ami a szobor mellett fekszik - folytatta Kulcsár Attila. - Van egy erdélyi kőfaragó ismerősöm, vele hamarosan egyeztetek. Lehet, hogy pihenőhely lesz belőle, de elképzelhető az is, hogy újabb szobor készül majd. A lényeg, hogy ez is egyedi legyen, s szépítse Sümegcsehi faluképét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!