Hírek

2016.04.13. 07:58

Hatalmas fogás a történészek számára!

Zalaegerszeg - Felbecsülhetetlen értékű adomány átadásán vehettünk részt szerda reggel a Zala Megyei Levéltárban.

Arany Horváth Zsuzsa

Molnár András és Varga Györgyné a felbecsülhetetlen értékű fotógyűjteménnyel

Az elénk táruló fotográfiák jellegzetes XX. századi magyar katonasorsra nyitják az emlékezet ajtatát. Szász Ferenc a Marosvásárhelytől délre lévő Kóródszentmártonban született, megjárta az I. világháborúban a piavei csatákat, a másodikban a Don-kanyart, majd Erdély visszacsatolása után ott is magas rangban szolgált, végül a leventék főparancsnokaként kényszerült menekülésre. Utolsó szállása Alibánfa volt, Szabó Gézáék fogadták be. Amikor útnak indult nyugat felé, nem vihette magával a hatalmas és gonddal őrzött fotógyűjteményét. Szabóék híven őrizték, néha meséltek a családnak a „tábornokról” és színésznő feleségéről. A fényképek egy fiók alatt pihentek, mostantól a levéltár őrzi őket. Hogy is van ez?

Talán nem tűnik szerénytelenségnek, de itt jövünk mi a képbe. A lakók időközben elhunytak, a család a házban található értékeket száma véve lelte meg a történeti jelentőségű kollekciót, s miután olvasták a Zalai Hírlapban a levéltárosok idevágó gyűjtőmunkájáról szóló felhívásokat, elvitték Molnár András igazgatóhoz a mappát. Aki fővárosi kollégáit, Szakály Sándort bevonva azonosította a vezérőrnagyot, korszakokra, témákra bontva szétválogatta a fotókat, tegnap pedig hivatalosan is átvette az adományt.

- A papa volt a falu molnára, ő nevelte fel az én szüleimet. Mi, gyerekek annyit hallottunk a tábornokról, hogy színésznő feleségével a háború végén telepítették hozzájuk őket - mesélte Varga Györgyné Márta. - Néhány tárgy is maradt, én kislánykoromból emlékszem egy apró pecsétnyomóra és a tűsarkú cipőre. Először azt hittem, hogy a rengeteg fotó a családé, de átnézve láttuk, valami egészen másról van szó. Biztos, hogy tudatosan volt elrejtve. Végül elhoztuk a levéltárba.

- Amit nagyon jól tettek, máris megkezdtük a feldolgozást, bár még nagy munka lesz az azonosítás - folytatta a történetet Molnár András.

- Mit meséltek a nagyszülők Szász Ferencről?

- Nem sokat, arra emlékszem, hogy a menekülés előtt szóváltás volt köztük, aggódtak, hogy menniük kell.

- Azt sem tudjuk pontosan, hogy magánemberként kértek menedéket a bizonytalanná vált fővárosból távozva, vagy hivatalosan szállásolták be őket Alibánfán - tette hozzá a szakember. - Tudjuk, zűrzavaros hónapok voltak a háború legvégén.

Szász Ferenc, bár ő maga nem fotografált, láthatóan nagy becsben tartotta a fotókat, amelyek a hadszíntéri események mellett békeidőkből származó jeleneteket is ábrázolnak. A haditudósító fotográfus, Hollenzer Béla által 1942 őszén a Don-kanyarnál készített képek között látjuk az egyiken a vezérőrnagyot a szobájában ülve, német vaskereszt kitüntetéssel a mellén. Majd ugyanabban a helyiségben Nagybaczoni Nagy Vilmos honvédelmi miniszter áll, háta mögött a falon zsákmányolt dobtáras szovjet géppisztoly lóg, a társaságban pedig ott ül Jány Gusztáv, a magyar 2. hadsereg híres parancsnoka. (Szász Ferenc a debreceni, miskolci alakulatok operatív vezetésében vett részt, az olaszok mellett ők voltak legközelebb Sztálingrádhoz a magyar hadseregből.)

Egy másik fotócsomag az első világháborúba kalauzol, valahol az olasz Piave partján a császári és királyi 39. gyalogezred tisztjeként látjuk hősünket. Drámai az a fotó, amelyiken két katona rúdon, pokrócba takarva szállítja bajtársuk holttestét. Majd a következő kép segítségével az erdélyi havasokban járunk valamikor az 1943-as tél végén. Civilben Kállai Miklós miniszterelnök látható.

Az erdélyi tartózkodás lenyomata az a kép, amely kalotaszegi lakodalmas menetet ábrázol, jól láthatóan beállítottan, a menyasszony hozományával, kalapos férfiakkal, feldíszített szekerekkel. A civil képeket tovább tanulmányozva Capri szigetén is látjuk a házaspárt, a hölgyön látható kalap felirata árulja el. Úgy véljük, felső középosztálybeli famíliával van dolgunk.

A katonatiszt élete majdnem nyitott könyv lesz a fotók segítségével. A két világháború között Debrecenben teljesített szolgálatot, például részt vett a légi felderítésben, 1200 méter magasból azonosította a székesfehérvári pályaudvart.

Sok még a fehér folt, érdemes lesz kideríteni, ki is volt a tábornok - egy parányi kis fotóalbum felirata szerint - Szépkuthy Marika névre hallgató társa, vannak-e leszármazottak. Annyit tudnak a történészek, hogy Szász Ferenc 1979-ben hunyt el Ausztráliában. Alibánfán Mártáék pedig azt, hogy soha többé nem kereste senki a fotókat. Amelyek a zalai családnak köszönhetően most már a történettudományt szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!