Hírek

2017.02.17. 18:36

Hat éve szeretnék hazahozatni a hamvait - 200 éve született Kossuth Zsuzsanna

Zalaegerszeg - Kétszáz éve, 1817. február 19-én született Kossuth Lajos legfiatalabb húga, Zsuzsanna. Mindössze 37 évet élt, de beírta nevét az ápolástörténetbe.

Magyar Hajnalka

Az ő születési dátumához igazítva ünneplik a magyar ápolók napját, amire rá is szolgált, hiszen az 1849-es szabadságharc idején felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a sebesült katonák gyógykezelésének megszervezésében. Bakfis volt még az 1830-31-es kolerajárvány idején, de már ekkor részt vett annak leküzdésében. Bátyja felfigyelt fogékonyságára, s segítőjévé képezte ki.

Kossuth Zsuzsanna (1817-1854)

Korán özvegységre jutott, s legkisebb gyermekét is elveszítette. A szabadságharc küzdelmei közepette bátyja 1849 tavaszán országos főápolónővé nevezte ki, ő felügyelte az összes tábori kórházat. Élenjárt a szervezésben, munkája nyomán 3 hónap alatt 172 tábori kórház létesült, melyekben a korban megszokottnál korszerűbb módszereket alkalmaztak. Például elkülönítették a fertőző betegeket, s altatásban végezték a műtéteket. Erkölcsi nívóját jelzi, hogy az ellenség táborából származó hadifogoly sebesülteknek is kiharcolta az azonos ellátást, bánásmódot. A szabadságharc bukása után éppen az erről tanúskodó császári tisztek védték meg a bíróság előtt. Többször bebörtönözték, zaklatták a hatóságok, ezért Brüsszelben telepedett le, ahol kitanulta a csipkeverést. Két évvel később két lányával az USA-ba költözött. Tüdőbaja elhatalmasodott, s 37 évesen meghalt.

New Yorkban temették el, a Magyar Ápolási Egyesület 6 éve dolgozik azon, hogy földi maradványai hazakerülhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!