Hírek

2016.03.16. 14:23

Harci kutyák tépték szét a spánielt

Nagykanizsa – Harci kutyák tépték szét Charlie-t, a kiskanizsai Palkó Rita Mária spánieljét. Az asszony igen nehezen tudja kiheverni a traumát.

Horváth-Balogh Attila

Ugyanis azok az ebek a szeme láttára marcangolták szét a család kedvencét. „Te jöttél az életembe és én megmentettelek. Most örökre elmentél, és Te mentetted meg a családom egy tragédiától. Túl korán távoztál, a szívem megszakad érted. Sosem felejtelek el, lélekben mindig velem leszel. Köszönöm neked azt a sok-sok szeretetet, amit tőled kaptam, azt, hogy segítettél kibírnom az élet által rám rótt súlyos terheket. Köszönöm a sorsnak, hogy a gazdid lehettem. Isten áldjon meg Téged, Charlie!"

Így búcsúzik levelében szeretett kiskutyájától Palkó Rita Mária.

Palkó Rita Mária a kerítést mutatja, amit a tragédia után építettek. Mint rámutatott, nem csak arra kell gondolni, hogy a saját ebünk ne kóborolhasson el, hanem arra is, hogy másé se tudjon bejönni
Fotó: Szakony Attila

– Január közepén történt a tragédia – fogott bele a történet elmesélésébe a kiskanizsai asszony. – Azóta csak szenvedek, és úgy érzem, amíg nem mondom el valakinek, nem beszélem ki magamból ezt a tragédiát, addig nem tudok megnyugodni – folytatta Palkó Rita Mária. – Másrészt tanulságos is az eset, ezért nem árt mások figyelmét is felhívni arra, hogy nem elég, ha arról gondoskodunk, hogy a mi kutyánk ne szökhessen meg, hanem bizony arra is figyelnünk kell, hogy hozzánk ne tudjanak bejönni ilyen megvadult ebek. Január 16-án az 5 éves kis unokám ki akart menni játszani az udvarra, de szerencsére nem engedtem... Máig áldom érte a Jóistent. Ugyanis tíz percre rá a második szomszédom dörömbölt az ajtón, hogy valami feketét tépnek az udvaron idegen kutyák. Mintha villám vágott volna belém, rögtön Charlie-t kerestem. Kirohantam és azt láttam, hogy egy pitbull és egy másik barna kutya marcangolta az én Charlie-mat, az egyik elölről, a másik hátulról rángatta. Akkor már szegény állat nem élt, azok meg csak tépték, húzták – megláttak, de nem hagyták abba, mire én elkezdtem ordítani és felemeltem a karjaimat. Akkor engedték el és a drótkerítés alatt átbújva elszaladtak – úgy is jöttek be, szétrángatták a vezetőszálat.

Az asszony azt mondta: az 5 éves Charlie nagyon fontos volt a család számára, kóbor ebként fogadták be és szobakutyaként tartották. A kutyus nagy segítséget jelentett, sok szeretetet adott az asszony súlyos beteg férjének.

– Tudtam, hogy ezek a vad kutyák a harmadik szomszédé, és mivel már többször kiszöktek és az utcán kóboroltak, a tragédia után kihívtam a rendőrséget, azt gondoltam, ez nem mehet így tovább – mesélte Palkó Rita Mária. – Beszéltem a tulajdonossal, aki akkor azt mondta, itt többet nem lesz kutya, elvitték őket a sógorához – de már vissza is hozták azt a két vadállatot...

Palkó Rita Mária azt tanácsolja mindenkinek, hogy ahol a környéken ilyen kutyák élnek (információi szerint más portán is bementek a birkákhoz), a kerítést 6 milliméter vastag hegesztett betonvasakból, 10-szer 10-es négyzetráccsal készítsék el, ami 30 centiméter mélyre nyúljon le a talajba – ez szinte biztos védelmet nyújt.

– Mi is megcsináltattuk most így a kerítésünket, mert van 5 unokánk, és ők itt lesznek a nyáron, nem szeretném, ha valami bajuk lenne – tette hozzá.

Azt is megtudtuk: az elkóborló kutyák miatt három feljelentés is érkezett a környékről a rendőrségre.

Természetesen meg akartuk szólaltatni a szóban forgó ebek gazdáját is. Ő, miután kijött a házból, azt mondta: a kutyák még megvannak, de egyébként nem kíván nyilatkozni, mert ez az ő ügye, a feljelentések után reá kiszabott 20 ezer forintos bírságot kifizette és kész...

A szabálysértés bírságot von maga után

Bakonyi Tamás közterületfelügyelet-vezető elmondta: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy tartósan láncra kötve nem lehet tartani a kutyákat, a helyi állattartásról szóló önkormányzati rendelet pedig tiltja a bekerítetlen ingatlanon való ebtartást, tehát a kutyatartónak olyan kerítéssel kell rendelkezni, amin keresztül nem tud megszökni ingatlanáról az eb. Ha felügyelet nélkül közterületre megy ki a kutya, a veszélyeztetés kutyával szabálysértés tényállása valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!