Hírek

2016.05.11. 16:12

Halálos lövés érte a bírót

Becsehely – Dr. Vlasics Antal bírót a bíróságon, egy tárgyalás kellős közepén lőtte le Kulcsár Ferenc. Az ülnököknek sikerült kimenekülniük a teremből, Vlasics Antal azonban életét vesztette.

Horváth-Balogh Attila

Rá emlékeztek ma az igazságszolgáltatás somogyi és zalai képviselői Marcaliban, illetve dr. Vlasics Antal szülőfalujában, Becsehelyen. Délelőtt emlékülésre került sor a Marcali Kulturális Korzóban, ahol dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke mondott megnyitóbeszédet, majd a Vlasics-életművet kutató dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke tartott előadást Az ember, akinek kevés adatott címmel. Dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság fogalmazója Egy bíró halála – történelmi korkép? címmel osztotta meg gondolatait. Majd megkoszorúzták dr. Vlasics Antal emléktábláját. Becsehelyen pedig a brutális módon meggyilkolt bíró most felújított síremlékét avatták fel, itt dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke beszélt.

A becsehelyi megemlékezés résztvevőinek egy csoportja az újjáépített síremléknél. Balról jobbra: dr. Németh Mária tag és dr. Szabó Ernő elnök, a Magyar Jogászegylet Zala Megyei Szervezetének, dr. Kondákor Ferenc főügyész és dr. Pirger Csaba ügyész a Zala Megyei Főügyészség, dr. Sorok Norbert elnök pedig a Zalaegerszegi Törvényszék képviseletében koszorúzott és gyújtott mécsest Fotó: Szakony Attila

– A Zalaegerszegi Törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megőrzését, amihez az Országos Bírósági Hivatal is segítséget nyújtott – bocsátotta előre dr. Sorok Norbert. – Közös anyagi ráfordítással 2015 elején egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszék már meglévő kiállítása, idén pedig egészen különleges feladatra vállalkoztunk. Az ügy gyökerei 1973-ra nyúlnak vissza, amikor a marcali bíróságon két szomszéd egy telekhatár-vita miatt állt dr. Vlasics Antal bíró előtt. Az egyik fél, egy nyugdíjas katona, Kulcsár Ferenc ellen döntött végül dr. Vlasics. Kulcsár ezért néhány nappal később magához vette fegyverét, bement a bíróságra és lelőtte a bírót. A 36 éves Dr. Vlasics Antal a helyszínen belehalt sérüléseibe. Dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke irányította rá a figyelmünket minderre. Elmondta, hogy a bíró sírja szülőfaluja, a becsehelyi-polai temetőben található, s nagyon rossz állapotban van. Majd felvetette, hogy a Kaposvári és a Zalaegerszegi Törvényszék közösen ápolhatná Vlasics Antal emlékét.

Dr. Sorok Norbert rámutatott: nyitott fülekre lelt a gondolat, a Kaposvári Törvényszék kiadványt jelentetett meg és emlékülést rendezett, a zalaegerszegi pedig elbontatta a régi, romos síremléket és újat építtetett. Ma délután itt helyezték el az emlékezés koszorúit a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!