Hírek

2017.07.28. 18:05

Újabb szobrot állítottak Zalaszentgróton

ZALASZENTGRÓT Új köztéri műalkotással gyarapodott a város, amikor a Csány László és a Dózsa György utca sarkán felavatták Márffy Sebestyén Egy másik darabja című szobrát.

Szalay Csaba

A szobor szerdai leleplezése előtt Baracskai József polgármester elmondta: a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatói ötödik éve ajánlanak fel alkotást a városnak. A művek a fiatal alkotók hagyományos szentgróti táborában készülnek.

A negyedik évfolyamos szobrászhallgató, Márffy Sebestyén szobrát Lelkes Márk, a Villa Negra Művészeti Egyesület alapítója, mint az Egyetem és a város kapcsolatának létrehozója és a polgármester együtt leplezte le. A geometrikus formákból álló szobor alkotójáról és a műről Menasági Péter szobrászművész, a MKE adjunktusa mondott néhány szót.

Az alkotó, Márffy Sebestyén és Baracskai József polgármester a frissen leleplezett szobor mellett Fotó: Szalay Csaba

- A Képzőművészeti Egyetem általam vezetett elsős hallgatóinak kötelező a nyári kőfaragási gyakorlat, a felsőbb évesek szabadon választhatnak helyszínt - mondta többek közt. - Fantasztikus lehetőséget kaptunk itt, Zalaszentgróton az alkotótáborral. Örvendetes, hogy van Zalában egy kisváros, amely megteremtette a lehetőségét a szimpóziumnak és a kőfaragó tábornak. Egy hallgatónak nagy feladat és megtiszteltetés, hogy alkotásával kiállhat a nyilvánosság elé. Márffy Sebestyénnek ez az első köztéri munkája, egy organikus konstrukció.

A művet nem kívánta elemezni, a nézőkre bízta az értelmezését. Kiemelte, hogy a tábornak hála Zalaszentgrót az a város, ahol a legtöbb alkotásuk van Nyugat-Magyarországon. Köszönetet mondott a szimpózium résztvevőinek, Lelkes Márknak, a mostani polgármesternek, elődjének, Császár Józsefnek, hisz az ő idejében kezdődött a folyamat. Végül pedig gratulált Márffy Sebestyénnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!