Hírek

2016.06.20. 17:44

Ha elfogynak a rózsák... - Sorozatos vandalizmus a Szendrey-emlékszobánál

Keszthely – "Persze mondhatnám, hogy mennyi idő, energia és pénz egy kicsit szebbé, kulturáltabbá tenni a környéket... de mindegy is... elfogynak a rózsák, aztán majd egyszer csak megint üres lesz a szoba is..." – írta a Szendrey-emlékszoba gondozója elkeseredve a közösségi oldalon: ismét vandálok okoztak kárt.

Keszey Ágnes

"Ami a világnak Rómeó és Júlia, nekünk magyaroknak: Júlia és Sándor. A halhatatlan, örök szerelem szimbólumai. Ahogy az emlékszoba körül is minden szimbolikus: a vörös rózsák Júlia csodálatosan felújított, „újjászületett" szobra előtt természetesen a szerelmet jelentik"– olvasható dr. Lukács Gábor gondolata a Petőfi Sándor feleségéről szóló könyvben. A PE Georgikon Kar docense a Szendrey-emlékház, a szellemi hagyaték gondozója, ő kalauzolja a látogatókat a tárlaton. Több munkatársával együtt sokszor szabadidejükben gondozzák a kertet, az épületet, hogy minél szebb látvány fogadja a látogatókat. Vasárnap reggel is arra járt. S nem először szembesült vandalizmussal. Szombatra, a Múzeumok éjszakára éppen kivirágzott volna a futórózsa Szendrey Júlia szobránál. De valakinek, vagy valakiknek nem tetszett. Kopaszra metszették.

Teljesen lemetszett rózsa, összepingált emléktábla – ez a látvány fogadta vasárnap reggel a Szendrey-emlékszobánál Lukács Gábort
Fotó: Keszey Ágnes

A Pannon Egyetem Georgikon Kar kezelésében lévő emlékhelynél rendszeres a károkozás: volt, hogy szakállt rajzoltak Szendrey Júlia szobrára, s most is összefirkálták. A vandálok nyomai több helyen is látszanak: az elmúlt időszakban a kilincset összekaristolták, a falba lyukat vágtak, gyakorta leszedik az információs táblát, többször megrongálták a kaput, kerítést, összefirkálták a padot.

– Letarolták a futórózsákat, s minden szanaszét van dobálva. A céltalanságot nem értem, miért vagdalja le valaki és szórja szét? Máskor, ha láttuk, hogy anyák napjára egy-két virágot elvitt valaki, akkor azt gondoltam, legalább örömet szerzett – mesélte dr. Lukács Gábor, aki hétvégente is rendszeresen őrjáratot tesz a háznál, így vasárnap reggel szembesült a tettel.

– Sok munkánk benne van, hogy gondozott és szép legyen a terület. Aki a futórózsát tönkreteszi, ettől ő többnek érzi magát, hogy erősebb, mint egy rózsa, aki nem tudja megvédeni magát?– kérdi  – dr. Lukács Gábor. A sorozatos károkozásokat megelégelve most rendőrségi feljelentés is történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!