Hírek

2011.10.04. 16:01

Ha a barátság adománnyá érik

Kovács Tibor, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezetének nevében egy, az együttműködés fázisait megörökítő könyvben köszönte meg a bajor testvérszervezet 20 éves áldozatvállalását.

Arany Horváth Zsuzsa


- A rendszerváltás pillanataiban vettük fel a bajorországi, München közeli berchtesgadeni járás vöröskeresztes aktivistáival a kapcsolatot, mely nagyon hasznos együttműködésnek bizonyult - vázolta a kezdeteket Kovács Tibor, amikor a kötet elkészültéről tájékoztatott.

- Húsz év alatt nyolcvan alkalommal fogadtunk bajor adományokat, melyek 12 intézményünkben - hajléktalanszállókon, családvédelmi és gyermekotthonokban - a legjobb helyre kerültek. Gépkocsikat is kaptunk a berchtesgadeni kollégáktól, melyek főleg a kilencvenes években voltak hasznunkra. A hozzánk érkezett küldemények révén segíthettük a rászoruló iskolákat, kórházakat, de gyerekeket is táboroztathattunk. Ifjúsági csoportokat küldtünk Németországba, ifjú családokat lak- berendezési tárgyakkal láttuk el - sorolja a friss kötet szerzője.

A könyvből - melyet szeptember 24-én, Zalaszentgróton mutattak be a megyei vöröskereszt ünnepén - kiderül, a bajorok áldozatvállalása példaértékű volt a zalaiaknak, mert nemcsak az adományok hajtottak nagy hasznot számukra, hanem az a gyakorlat is, melyet német kollégáiktól elleshettek. Így azt, hogy hogyan kell bánni az elesett emberekkel, milyen erkölcsi hozzáállást igényel a karitatív tevékenység, s hogyan kell mindezt hatékonyan szervezni.

- Emberi tartást is tanultunk bajor barátainktól - szögezte le Kovács Tibor. -De mindezen túl segítségükkel a kárpátaljai, az erdélyi és a délvidéki magyarok is adományokhoz juthattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!