Hírek

2013.07.19. 15:09

Gyógy- és fűszernövények köré szerveztek programot Zalaszentlászlón

Zalaszentlászló - Az emberek többsége a kamilla kivételével jelenleg nem nagyon ismeri a gyógynövényeket, viszont egyre inkább érdekli őket a felhasználhatóságuk.

Sámel József

Ez Zalaszentlászlón az első alkalommal megrendezett, péntek délután megnyitott Gyógy- és Fűszernövény Fesztiválon hangzott el. Bakos Péter főszervező érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy a program célja éppen az, hogy az érdeklődőket megfelelő ismeretek, tudás birtokába juttassák, legyen szó az adott növények termeléséről, vagy éppen felhasználásáról.

- A családban jelen vannak a gyógy- és fűszernövények. Magam olajtök termeléssel, feldolgozással foglalkoztam, a nejem pedig már régóta rendszeresen készít teákat természetes alapanyagokból. Zalaszentlászló és környéke ugyanakkor csodás vidék, sok-sok értékes növénnyel - mondta. - Mindennek kapcsán merült fel az ötlet, hogy szervezzük meg a fesztivált, mely szándékaink szerint első lépése egy regionális gyógynövény központ kialakításának.

Bakosné Szalai Zsuzsa, Szabó Tímea (elöl), Kissné Anna Ildikó, Szabó Enikő és Móró Edit a bodza előnyeivel ismerkedik. Fotó: Sámel József

Felnőttek és gyermekek számára a Makovecz-féle faluházban már a nyitónapon egyaránt színes programot kínált a fesztivál, mely vasárnap este zárul. A szakmai előadások mellett kézműves kuckó, gyógynövény teszt, s persze különböző teák, szörpök kóstolgatása kínált kellemes időtöltést.

- Az átlagember csupán a kamillát ismeri, mint gyógynövényt, de annak hatásaival sincs teljesen tisztában - fogalmazott Fatér Balázs István, a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezet elnöke. - Tudják azonban, hogy „működőképesek", ezért egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Azért is, mert sokan viszolyognak már a gyógyszerektől, s keresik az alternatív megoldásokat az betegségük leküzdéséhez, egészségük megtartásához. A rendezvény sokat segít nekik, megismerhetik azt a körülbelül 40-45 gyógynövényt, mely leghasználhatóbb a mindennapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!