Hírek

2015.09.12. 16:20

Gyimesi Endre lett Zala megye díszpolgára

Zalaegerszeg – Ünnepi közgyűlést tartott a Zala Megyei Közgyűlés. A megyei önkormányzat székházában megtartott megyenapon, - aminek vendége volt Pintér Sándor belügyminiszter –, hagyományosan kitüntetésekre került sor.

Hajdu Péter

Az ünnepségen Pál Attila, a megyegyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket, majd beszédében elmondta, az önkormányzat egyéves működése alatt a munka nagy részét a 2014-2020-as uniós források előkészítése tette ki. Ezen felül más feladatokat is vállaltak Az első önként vállalt tennivalót a határmentiség adta, a szlovén, horvát és osztrák szomszédság miatt határon átnyúló programokban vesz részt a megye. Közvetlen brüsszeli forrásokra is pályázik a megye, amely a Balaton Fejlesztési Tanácsnak is tagja, az M9-es térségfejlesztési tanács elnökségi feladatát látja el jelenleg, és a LEADER munkaszervezeteket is segítették. Az elnök bejelentette, arra a legbüszkébb,   hogy a pécsi kollégiumi férőhelyek biztosításában pályázat útján tudnak segíteni, és negyven zalai fiatal jut így kollégiumi férőhelyhez, mondta többek között Pál Attila.

Pintér Sándor belügyminiszter is köszöntötte a zalai megyegyűlést, majd kitért arra, hogy milyen mély gyökerei vannak az önkormányzatiságnak Zala megyében, utalva az 1232-es kehidai gyűlésre, amely fontos szerepet töltött be a nemesi vármegyék fejlődésében. Kitért a jelenlegi önkormányzati törvényre, amelyben a megye új szerepet kapott. Mint mondta, az intézményfenntartó megyét úgy alakították át, hogy a terület fejlesztésére, rendezésére, az egész vidék fejlesztésére megfelelő ereje és irányítóképessége legyen.

Az ünnepi beszédek után kitüntetések átadására kerül sor. A közgyűlés dr. Gyimesi Endrének, a megyeszékhely korábbi polgármesterének  a Zala Megye Díszpolgára címet adományozta, majd 16 megyei díjat adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!