Hírek

2017.06.27. 16:20

Kényszerleszállás és lángoló kisrepülő - Gyakorlatoztak a sármelléki repülőtéren

SÁRMELLÉK - Együttműködési gyakorlatot tartottak a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a sármelléki Hévíz-Balaton Airport repülőtér tűzoltói.

Zalai Hírlap

A gyakorlat alapszituációja szerint a reptéri irányítótorony jelzést kapott egy Balaton felett sétarepülő gépről, hogy kényszerleszállást kell végrehajtania, ezt követően a kommunikáció megszakadt. A protokollnak megfelelően ilyenkor a torony riasztja a reptéri tűzoltóságot, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget.

A földhöz közeledő gépet a pilóta nem tudta lerakni a kifutóra, így a készenléti hangár felé vette útját. A gép a hangár előtti üzemanyagszállítónak csapódott, majd a kisrepülő üzemanyagtárolója kigyulladt, s a tartályautó felhasadt oldalán folyó üzemanyag is meggyulladt. A tűzoltók fő feladata a tűz terjedésének megfékezése, biztonsági zónák felállítása, a repülő utasainak, személyzetének felkutatása volt.A gyakorlatot szervező keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Angyal Péter tűzoltó alezredes a felszámolás részfolyamatainak gyakorlását tűzte ki célul.

Az esetet kétszer oldották meg: az első szituációban a reptéri tűzoltók főfoglalkozású létesítményi tűzoltókként dolgoztak, a második szituációban pedig a hivatásos tűzoltók végezték az irányítást. Az esetnél jelen voltak a keszthelyi Asbóth Sándor Középiskola rendészeti tagozatos diákjai is, nyári gyakorlatuk keretében, közölte Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!