Hírek

2017.01.24. 15:20

Gólyalábon járhatnak a kanizsai iskolások

Nagykanizsa – Egy régi kanizsai hagyomány, a gólyalábazás népszerűsítésébe fogott a város iskolásai körében a Halis István Városi Könyvtár.

Horváth-Balogh Attila

Az akció keretében már három városi általános- és középiskolába vittek ki gólyalábakat, kedden pedig negyedikként a Péterfy Sándor Általános Iskolát keresték fel.

– Mi már régóta gólyalábazunk itt Kanizsán, s mostanra jutottunk el odáig, hogy a könyvtár szolgáltatásait, társadalmi kapcsolatainak erősítését támogató Könyvtárpártoló Alapítvány benyújthatott egy pályázatot arra, hogy tovább népszerűsíthessük a gólyalábazást a városban – bocsátotta előre Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója. – Ez most elsősorban újabb gólyalábak gyártását jelenti, a későbbiekben pedig szeretnénk városszerte gólyalábas szigeteket kialakítani, amelyeknél az érdeklődők kipróbálhatnák a gólyalábazást.

A hagyomány egyébként abból az időszakból ered, amikor Kanizsa rossz útjai esőben annyira sárosak voltak, hogy csak gólyalábak segítségével lehetett átkelni rajtuk.

Czupi Gyula jelezte: a gólyalábazáshoz és a gólyalábazás népszerűsítéséhez egy, a város napjáig tartó több fordulós játékot is kitaláltak a kanizsai iskolások (külön az általános iskolások és külön a középiskolások) számára. Ehhez 10 iskolába 10-20 pár gólyalábat visznek ki, s reményeik szerint ezek segítségével minél többen tanulnak meg majd gólyalábazni diákok és tanárok – hiszen ez szükséges a városi szintű versengésben való részvételhez.

A Péterfi-suliban Szatmári László pedagógus és a 6/A osztályos gyerekek vették át a gólyalábakat és próbálták is ki azon nyomban.



A hatodikasok (az előtérben Baka Kristóf) Szatmári Lászlóval (középen) és Czupi Gyulával ki is próbálták a gólyalábazást
Fotó: Szakony Attila

– Jó ötletnek tartom a kezdeményezést, az iskolában már eddig is jelen volt pár gólyaláb, amit sok diák előszeretettel használ is a szünetekben. Mostantól még népszerűbb lehet ez a dolog – hallottuk Szatmári Lászlótól.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!