Hírek

2017.04.18. 14:33

A Georgikont nem érinti az agrárképzőhelyek átalakítása

Keszthely – A Georgikon Kar a Pannon Egyetem része marad - adta hírül a PE a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Keszey Ágnes

Mint arról már többször hírt adtunk, a kormányzat az agrár-felsőoktatás átszervezését tervezi. Az elképzelések szerint az agrárképzést folytató felsőoktatási intézmények egy központi egyetemhez csatolva működnének, más-más önállósági szinttel. Míg kezdetben az volt a terv, hogy Georgikon kart telephelyként integrálnák, később az intézményi visszajelzések nyomán is módosuló stratégiában már  kampuszként, azaz egy vagy több kar együttműködéséből, az erőforrások összehangolt működtetéséből felépülő felsőoktatási képzőhelyként szerepelt.

Egy hónappal ezelőtt Manninger Jenő országgyűlési képviselő lapunk megkeresésére elmondta: azzal a javaslattal élt az egyeztetések során, hogy a keszthelyi egyetem továbbra is a Pannon Egyetem keretein belül működjön. Akkor arról is beszámoltunk, hogy a Pannon Egyetem és keszthelyi kar vezetői is ezt szorgalmazták.

A Georgikon nem érintett az integrációban - mondta dr. Polgár J.Péter Fotó: A szerző

A nagymúltú - idén 220 éves Georgikon - jövőjével kapcsolatosan a Pannon Egyetem az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

„A Pannon Egyetem az általa elhatározott és a fenntartó által jóváhagyott stratégiai célok mentén, a közép- és nyugat-dunántúli régióban minőségi felsőoktatást nyújtó, nemzetközileg is elismert kutatási potenciállal rendelkező, egységes intézményként működik a jövőben is.

Az illetékes döntéshozókkal folytatott egyeztetés alapján a kormányzat nem tűzött és nem is kíván napirendre tűzni a Pannon Egyetem szervezeti struktúráját érintő kérdéseket. Meggyőződésünk, hogy a színvonalas működést a Pannon Egyetem körüli nyugalmi állapot szolgálja a leginkább, ami közös érdekünk."- olvasható az intézmény sajtóközleményében.

Megkeresésünkre dr. Polgár J. Péter, a Georgikon kar dékánja elmondta: csütörtökön értesült a hírről.

–A Pannon egyetem rektorának nyilatkozata alapján egyértelműsíthető, hogy a jelenlegi helyzetben a Georgikon kar nem lesz érintett ilyen tervezett integrációban - erősítette meg lapunknak a kar vezetője.

Kérdésünkre válaszolva a keszthelyi dékán azt is elmondta, hogy arról egyelőre nincsen információja, hogy más agrárkarok számíthatnak -e a jövőjüket és működésüket érintő változásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!