Hírek

2016.02.17. 16:24

Garancia a biztonságra - A katonák továbbra is jelen vannak a határon

Letenye – Egyelőre nyugalom van a térségben, de felkészültünk a változásra – mondta Kovács Ferenc ezredes, a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék (DIAK) parancsnoka szerdán.

Horváth-Balogh Attila

A parancsnokkal a tranzitzónánál tett látogatásakor váltottunk szót.

– A tavaly nyáron megnövekedett migrációs hullám miatt döntött úgy a kormány, hogy ideiglenes biztonsági határzárral zárja le az ország déli határát és katonákat küld az érintett szakaszra – idézte fel Kovács Ferenc. – Így történt ez Zala megyében is, ahol – mint mindenütt – az a feladatunk, hogy őrizzük és biztosítsuk a polgárok nyugalmát, védjük a határt. A térségben most a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái szolgálnak többségében, s látnak el hónapok óta szolgálatot. – Szerencsére, mostanság a feladatunkat igen egyszerűen el tudjuk látni, hiszen a migrációs hullám ezt a térséget elkerüli. A kötelék központja Kaposvárott található, váltásos rendszerben most én vagyok ennek a parancsnoka, s a munkánk 4 megyére, Baranyára, Somogyra, Zalára és Vasra terjed ki. Utóbbi megyében jelenleg katonák nem állomásoznak, de az előbbi háromban igen. Több száz katona dolgozik a rendőr kollégákkal együtt azért, hogy az állampolgárok biztonsága garantált legyen.

A parancsnok azt is elmondta: az emberek mindenhol örömmel és szeretettel fogadták a katonákat, minden megbecsülést és tiszteletet megadtak, megadnak nekik. Hogy ez miben mutatkozik meg? Például meghívták őket nagykanizsai oktatási intézményekbe osztályfőnöki órákra, illetve a Frontkamaszok című vetélkedőre is, ahol nagy sikerrel szerepeltek a honvédek. Mindenütt azt tapasztalták, hogy a fiatalok érdeklődnek a katonai pálya iránt. Hozzátette, nem titkolt szándékuk is az érdeklődés felkeltése.

A parancsnok kérdésre elmondta: most nyugalom van mind a 4 megye határszakaszán, de ha ebben változás állna be (a híradásokban úgy hallani, hogy tavasszal ismét erősödni fog a migráció), felkészülten várják az újabb feladatokat, beleértve a nagyobb migránstömeg kezelését is. Azon kérdésünkre, hogy egyes források szerint a volt nagykanizsai határőr laktanyában (ahol egyébként most is állomásoznak katonák) tervben van ismételten egy állandó helyőrség kialakítása, az ezredes azt válaszolta: erről nem tud nyilatkozni, nincs is erre kompetenciája, de az biztos, hogy Nagykanizsa sokáig híres katonaváros volt és az itt élők szerették is a katonákat, akik itt szolgáltak sor-, vagy tiszti állományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!