Hírek

2017.03.17. 19:01

Földrengés, szökőár után mentettek a zalai különleges mentők

Földrengéstől rommá vált városban kutatták fel az áldozatokat a zalai különleges mentők, akik a hónap elején észtországi nemzetközi gyakorlaton vettek részt.

Arany Gábor

A 2003-ban, többségében tűzoltók és egészségügyi szakemberek által megalakított, most 42 tagú zalai civil mentőszervezet tagjai már nem egy alkalommal bizonyították rátermettségüket. Több esetben vettek részt katasztrófa sújtotta területeken kutatásban, mentésben külföldön is. Az ilyen körülményekre az ENSZ által kidolgozott minősítés, az INSARAG feltételeit először 2005-ben teljesítették.

Ezt 2012-ben sikerrel megismételték. Ez alapján közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapatnak minősülnek, azaz katasztrófahelyzetben képesek a világ bármely pontján hét napon át teljes önellátás mellett dolgozni: kutatni és menteni embereket romok alól, nehéz gépek bevetése nélkül, kézi eszközökkel.

A zalaiak a reptéren: Kulcsár Balázs, Domján László, Horváth Péter, Bíró Zsolt, Világos Csaba (b-j)

- Tavaly az egyesület több tagja megkapta a felkészítést az új INSARAG előírásokból, és megkezdődhet a többiek oktatása, hogy teljesíteni tudjuk ezeket a követelményeket is - árulta el Horváth Péter, a Zala Különleges Mentők Egyesület vezetője.

A folyamat részének lehet tekinteni, hogy a hónap elején öt tagjuk részt vett az Észtországban, Väike-Maarja település mellett megrendezett 72 órás nemzetközi gyakorlaton. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált, HUSZÁR névre keresztelt városi mentőszervezet negyvenkét tagú, négy keresőkutyával megerősített csapata nyújtott segítséget a képzeletbeli országban. A feltételezés szerint Faultland-et 7,2-es földrengés rázta meg, majd szökőár, cunami sújtotta. A csapatok éjszaka mínusz hat fokban, szakadó hóval és zuhogó esővel dacolva állították fel a sátortábort, és már kezdődött is a munka, amit a többi napon is nehezített a folyamatos esőzés. A zalaiak a HUSZÁR B-csapatában a kaposvári Kötél mentőegyesület embereivel együtt 8-10 órás váltásban dolgoztak. Például többemeletes épületben kutatták fel a sérülteket, az áldozatokat a kutyák segítségével, majd pedig kihozták őket, hogy az egészségügyi személyzetnek átadják.

- Az utcafront felől kellett áttörniük a falakat és utána födémet bontani, hogy bejussanak az épület pincéjébe a romok alatt rekedtek kiszabadítására. Fontos volt a biztonság, a födémet átvágás előtt alátámasztották és endoszkópos kamerával ellenőrizték, milyen állapotban vannak a csapdába esett emberek. Szerepelt a feladatok között alpintechnikai mentés is - említette a beavatkozás néhány részletét Horváth Péter, aki az irányítótörzsben kapott feladatokat.

A 12 halottat és 25 sérültet eljátszó szereplők mellett száz statiszta is bekapcsolódott a gyakorlatba: rájuk osztották például a határátkelő személyzetének feladatát, mert valóságos körülmények között ezen is átesnek a mentőcsapatok, de eljátszották a pánikba esett emberek vagy éppen a katasztrófaturisták szerepét is, hogy minél élethűbb legyen a szituáció.

Földrengés utáni mentést gyakoroltak havas-esős időben
Fotó: ZKME

Az unió által szervezett EU-MODEX gyakorlat jó felkészülési lehetőséget teremtett az INSARAG minősítővizsgára, amin a HUSZÁR májusban vesz részt, a Zala Különleges Mentők Egyesület pedig szeptemberre tervezi a megméretését.

Az elnök elmondta, az idei tervekben szerepel még a csapat pszichológiai felkészítése stresszhelyzetekre, krízisintervencióra, elkezdték a keresőkutyák kiképzését is, többen készülnek alpintechnikai vizsgára, továbbá folytatódik a mentőbúvárok felkészítése. Minősítéseik alapján jelenleg már tizenöt egyesületi tagjuk felel meg a legmagasabb nemzetközi előírásoknak, árulta el végezetül Horváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!