Hírek

2017.04.14. 07:26

Liszt nélkül is süthetünk csokitortát - A fogyókúrás tematika felcsigázta receptküldő olvasóink érdeklődését

Zalaegerszeg - Hallottak a leghatékonyabb zsírégető tornáról? Lényege: ingassuk a fejünket jobbról balra, ha étellel kínálnak.

Magyar Hajnalka

Ez persze csak vicc, ráadásul a gonoszabb fajtából, hiszen evés nélkül nem élet az élet, és ez a mondás szó szerint is helytáll. A koplalás a lehető legrosszabb ötlet a fogyni vágyók számára, könyvtárnyi szakirodalom szól a jojó-effektusról és a szervezet sanyargatásának egyéb ártalmairól. Arról nem is szólva, hogy a lelkünk is megsínyli, ha le kell mondanunk az evés élményéről, az ízek, színek, illatok, állagok kavalkádjáról.

Éhezés helyett tehát inkább azt válogassuk meg, hogy mit és mennyit teszünk a tányérunkra. Ha valaki azzal érvelne, ő nem ér rá fogyós receptek után kajtatni, jó hírünk van, nem is kell.

Megjelent ugyanis lapcsoportunk legújabb szakácskönyve, amely kifejezetten fogyókúrás recepteket közöl, olvasóink tollából. A PLT négy megyéjéből - Fejér, Vas, Veszprém és Zala - 160 beküldőtől összesen 1300 recept érkezett, ebből válogattak a szakemberek. A Zalai Hírlap olvasói ez alkalommal is kiemelkedően szerepeltek, az általuk beküldött receptek kaptak legnagyobb arányban helyet a kiadványban, 44 olvasónk receptjei váltak e módon közkinccsé.

A kötet hat fejezetben tárja fel kínálatát, így előételek, levesek, főételek, desszertek, rágcsálnivalók közül válogathatunk, s még az egyebek kategóriába is került 33 tipp. Itt olvashatjuk például a szepetneki Markovics Tamás formabontó melegszendvics receptjét, amelyben alma és eidami sajt keverékét ajánlja rásütni a teljes kiőrlésű kenyérkékre, s ugyancsak e fejezetben látott napvilágot a zalalövői Horváth Eszter aszalt paradicsomos ciabatta receptje.

- Talán 5-6 korábbi szakácskönyvbe is sikerült már bekerülnöm, szerepeltem az ünnepi ételek és a sütemények receptgyűjteményében ugyancsak - mondja az egerszegi Munkácsy-iskola magyar-történelem tanára, aki lapunk SÉTA programjában is részt vesz diákjaival. Joghurtos, kapros kínai kel salátáját szintén kóstolásra ajánlja, s nem bánjuk meg, ha kipróbáljuk az üdítő, ropogós zöldség e módon való tálalását.

Az egyik anya-lány páros – Horváth Eszter és Horváth Istvánné – Zalalövőről érkezett

Édesanyja, Horváth Istvánné, Marika szintén szerepel az új kötetben, tőle a kuszkuszos rakott padlizsán elkészítési módját ismerjük meg. Otthon is szívesen készíti az étket a zalalövői iskola tanítónője, ráadásul maga termesztette zöldségekből.

Nem egyedi eset, hogy anya és lánya együtt küldött receptet a kötetbe, az egervári Ferenczi Jenőné és lánya, Ferenczi Kinga szintén erre példa. Az édesanya sárgarépa-salátája különösen figyelemre méltó, hiszen formabontó megközelítésben tűzi étlapra a klasszikus leveszöldséget. Szintén sokadik szakácskönyvünkben vállalt már szerepet.

- Számos olyan receptem van, amit szívesen megosztok másokkal is - indokolja aktivitását. Lánya első alkalommal csatlakozott a Zalai Hírlap egyre népesebb gasztroklubjához, s mint elmondja, a tematika késztette erre.

Ferenczi Jenőné, a csokitortát tesztelő Szabina, és édesanyja, Ferenczi Kinga Fotó: Pezzetta Umberto

- Otthonosan mozgok e terepen, érdekel a gasztronómia, s az egészséges táplálkozás. Sokat olvastam erről, s a gyakorlatát is művelem, a családban szintén igyekszem bevezetni a fehérliszt és cukormentes konyhát - avat be Kinga, aki a ZÁÉV Zrt. építészcsapatát erősíti.

A Fogyókúrás ételek könyvében három recepttel szerepel. A főételek közt a családjuk által nagyon kedvelt római tálban sült almás rakott halat vonultatja fel, a nassolni valók közt cukkinis-sárgarépás parmezánchips szerepel a nevével, míg a desszert kategóriában lisztmentes csokitortával segíti a karcsú alak megőrzését, vagy visszanyerését. A csokitortát 10 éves kislánya, Szabina is kiválónak minősítette, így bizonyára gyakran kerül majd asztalukra.

A szakácskönyv 160 oldalán még rengeteg jó ötlet kínálkozik a szemünk elé. Ilyen például a csirkemellből készült, uborkával töltött fasírtgolyó a nagykanizsai Horváth Sándorné nyomán, vagy a türjei Czotter Lajosné brokkolis-juhtúrós rizstortája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!