Hírek

2017.01.10. 16:25

Fogas az utcán - meleg ruha minden didergőnek

Keszthely, Zalaegerszeg – „Szükséged van kabátra? Vigyél el egyet! Segíteni akarsz? Tegyél ide egyet!” áll a táblán a a keszthelyi Vöröskereszt (Iskola utca felől megközelíthető) irodája előtt.

Keszey Ágnes

A tábla előtt egy fogas, melyen sokasodnak a kabátok, sapkák, kesztyűk és előtte a csizmák. A szervezet is csatlakozott a fővárosból indult „Szabadfogas” kezdeményezéshez, melynek célja, hogy minden didergőnek legyen meleg ruhája. Megyénkben is szaporodnak a gyűjtőpontok.

Szabadfogas – A jó alkosson egységet! mottóval indult néhány napja az az országos kezdeményezés, hogy egy ember se fázzon körülöttünk. Az első, a fővárosban megjelent fogast csakhamar követte még sok másik. Mára az ország több településén – több mint 150 helyszínen – jelentek meg a köztereken a fogasok.

A program elindítója, Gerlóczy Zsigmond így írt a közösségi oldalon: "Bizonyára nektek is feltűnt, hogy nagyon-nagyon hideg van. Olyan hideg, hogy azoknak, akik az utcára kényszerülnek, az élete forog kockán. Gondolkoztam rajta, hogy lehetne hathatósan segíteni ezeken az embereken. Aztán láttam egy fotót egy ruhakereskedésről, aminek bejárata előtt állt egy fogas, amire az volt írva:" Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet.” Nagyon tetszett nekem ez, és arra gondoltam, mozgalmat kéne verbuválni a dologból. "

A Szabadfogas mellett Kapcsándy Mária mutat egy kabátot, melyet egy adományozó vitt a rászorulóknak

A keszthelyi Vöröskereszt is csatlakozott a  Szabadfogas programhoz. A szervezet egyébként évek óta működteti az Adománycentrumot: ide a segíteni szándékozók ruhákat adhatnak le, s ezeket a rászorulók között szétosztják. Kedden reggel három kabátot tettek ki a Vöröskereszt munkatársai  az épület előtti fogasra, mely csakhamar megtelt adományozók jóvoltából, s melyből vittek is el rászorulók,

- Az Adománycentrum nyitva tartási idejében, hétköznaponként napközben tartjuk kint a fogast. Ha esik a hó, vagy az eső, akkor behozzuk az Adománycentrumba, s itt lehet leadni vagy választani - természetesen ingyen -  kabátot - mondta Kapcsándy Mária, a Vöröskereszt területi vezetője, aki úgy gondolja, tíz-tizenöt ember biztosan él a lehetőséggel, s így fel tud öltözni, hogy ne dideregjen.

– Tetszik az ötlet, de én nem vennék innen kabátot, mert nem kell olyan, amit más hordott. Ezért turkálóba se járok – fogadta érdeklődésemet egy fiatal férfi, aki hosszasan elidőzött az egerszegi Dísz tér keleti oldalán, az átjáróban felállított fogasnál és a kabátokat, cipőket vette szemügyre. A hely a Vöröskereszt megyei irodájának a szomszédságában található, de segélyszervezetnek nincs az akcióhoz hozzá köze, árulta el megyei igazgatójuk, dr. Baracskai Józsefné.

– Jó a kezdeményezés, örülünk, hogy ilyen sokan megmozdultak a sokszor szidott hajléktalanok érdekében – fogalmazott. – Ezzel olyan embereken segítenek, akik állandóan az utcán élnek. Zalaegerszegen, Nagykanizsán is vannak néhányan, állandóan figyelemmel kísérjük őket, de nem mennek be a hajléktalan szállásokra, ahol ellátást, ruhát is kapnának. Felvetődött, hogy élelmiszergyűjtő ládával is segíteni kellene a rászorulókat, de ez az egészségügyi előírások miatt nehezebben oldható meg – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!