Hírek

2016.01.07. 16:14

Fizetés: jár, vagy nem jár?

Nagykanizsa – Három férfi állítja: volt munkáltatójuk összesen több százezer forint fizetéssel tartozik nekik. A cég vezetője a tartozás tényét elismerte, ám annak mértékéről másként vélekedik – és azt sem akarja kifizetni.

Horváth-Balogh Attila

Orsós Imre, Orsós Pál és Klinger Tibor azzal kereste meg a zalai Hírlapot, hogy volt munkáltatójuk, a Vitova Mélyépítő Kft. több százezer forintnyi bérrel tartozik nekik.

– A cég többféle nagy projektben vett részt az elmúlt években alvállalkozóként – bocsátotta előre Klinger Tibor. – Mi mindhárman a vállalkozásnál dolgoztunk. Én voltam a legtovább, több, mint egy évig. Az első hónapokban nem volt semmi gond a fizetésekkel, igaz, hogy 10. helyett 20-án kaptuk meg, de megkaptuk. Ez így ment tavaly februárig, attól kezdve nem kaptunk fizetést. Valahonnét kellett pénzt szereznünk a megélhetéshez, ezért más vállalkozóknál is vállaltunk maszek munkát – a volt főnökünk még ezt is a szemünkre vetette, amikor kenyértörésre került sor.

– Azt mondta, mi az, hogy az ő munkavállalói szombatonként másnál dolgoznak és nem nála – vágott közbe Orsós Imre. – Nekem 250 ezer forinttal tartozik, csakúgy, mint a Palinak, Tibinek pedig 700 ezerrel.

Kérdésünkre, hogy miért nem fordulnak valamelyik hatósághoz, azt válaszolták: feljelentést tettek a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályánál, ahonnét megkeresésünkre – mivel folyamatban lévő ügyről van szó – nem adtak tájékoztatást arról, hol is tart a dolog.

Orsós Imre, Klinger Tibor és Orsós Pál, a panaszos munkavállalók. Kovács Károly azt állítja: Orsós Imre és Pál a kilépésükkor aláírásukkal ismerték el, hogy nincs követelésük a céggel szemben. Ezt a dokumentumot azonban az ügyvezető beszélgetésünk során nem mutatta be
Fotó: Szakony Attila

Kovács Károly, a Vitova Mélyépítő Kft.  ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta: elismeri a tényt, miszerint cége tartozik bérrel a volt munkavállalóinak, azok mértékével, összegével azonban nem ért egyet.

– Azt gondolom, ezekből nyugodtan levehetünk egy nullát, tudomásom szerint Orsós Imrének és Pálnak a Vitova durván félhavi bérrel tartozik, Klinger Tibor járandóságát pedig nem tudom pontosan. Azt viszont igen, hogy ezek az emberek (akik tavaly nyárig álltak a cég alkalmazásában) munkájával kapcsolatban több esetben is minőségi kifogásaim voltak, sőt, merem állítani, hogy ezekből konkrét anyagi kára is származott a Vitovának – jelentette ki. – Ezért nem is vagyok hajlandó kifizetni ezeket a pénzeket, hiába jelentettek fel a volt munkavállalóim és hiába hozott a hatóság olyan határozatot, hogy ki kellene fizetnem a béreket. Megjegyzem, mások is feljelentettek, de úgy érzem, jogtalanul, mert voltak dolgozók, akik a cég eszközeit a sajátjukként használták, sőt, végleg a birtokukba vették. Ezekben az ügyekben én is megtettem a feljelentéseket.

Orsós Imre hozzáfűzte: reméli, hogy jogi úton sikerül orvosolni a problémájukat, ami nem egyedi. Állítja: körülbelül 20 társa vár pénzére.

Bazsóné dr. Hajnalka Adrienn ügyvéd azt mondta: önkényesen nem tarthatja vissza a munkáltató a bért akkor sem, ha kifogásolja a dolgozó által végzett munka minőségét. Ennek megvan a megfelelő jogi kerete: kártérítési eljárást kell lefolytatni a dolgozóval szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!