Hírek

2017.01.30. 15:24

Film-és médiatörténeti múzeum létrehozását tervezik

Film-és médiatörténeti múzeum létrehozását tervezi egy nemrégiben alakult, analóg filmezéssel foglalkozó egyesület. A régi filmfelvételek és vetítőgépek gyűjteménye folyamatosan bővül, de a kiállítóhelynek otthont adó helyszínt még keresik.

Keszey Ágnes

A Magyar Film-és Médiatörténeti Egyesület tavaly nyáron alakult meg.

– Országos egyesület vagyunk és az a célunk, hogy összegyűjtsük a magyar film- és médiatörténeti emlékeket és az ezek iránt érdeklődő embereket. Mindenkit, aki ezzel foglalkozik: legyen akár filmes szakember, mozigépész, rendező, vagy a téma iránt érdeklődő - mondta el Szávics Gyula, a szervezet alapítója és elnöke.

Az alapító elmesélte: akkor merült fel az egyesület létrehozásának ötlete, amikor a keszthelyi egyetemen meglátta a több száz darabból: oktatófilmekből, helyi események felvételeiből  álló gyűjteményt. Ezeket  már az   egyesület kezeli.

– Jött az ötlet, hogy digitalizáljuk be és  juttassuk vissza  az intézményeknek. Akkor kezdtem keresni hasonló érdeklődésű embereket és rájöttem, sokan gyűjtenek régi filmeket és analóg filmtechnikai eszközöket - idézte fel Szávics Gyula. Mára az egyesület több mint ezer tekercsből álló gyűjteményében egész estés filmek, természetfilmek, mesék is vannak és  természetesen  lejátszásukra alkalmas berendezések is.

Két 16 milliméteres, körülbelül negyven éve gyártott japán és csehszlovák vetítőt  mutat Szávics Gyula

–Már több mint száz darab 8 és 16 mm-es vetítőnk van.  Sok régi analóg felszerelést kaptunk, de vásároltunk is. Egy részük működőképes, más részük szerviz alatt áll: feljavítjuk őket - mesélte az elnök. Hozzátette:  minden alkatrész és a javításhoz szükséges eszköz beszerezhető, igaz, borsos áron, s külföldről.  A gyűjtemény gépeinek nagy része 30-50 éves, de van több  régebbi, például  1930-as évekből származó is. A vetítők és tekercsek az elnök lakásában és egy keszthelyi raktárban gyűlnek, de cél. hogy a közönség is megismerje.  Az egyesület keresi a múzeumnak  megfelelő helyszínt és a kialakításhoz szükséges forrást.  Keszthelyen szeretnék létrehozni  a film-és médiatörténeti múzeumot: az 1800-as évek végétől kezdve az 1970-es évekig mutatják be az analóg filmezés történetét, eszközeit, filmes dokumentumait és zalai televízióstúdiók felszereléseit és technikai fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!