Hírek

2017.08.21. 09:27

Figyeljen, ha interneten vásárol tűzifát!

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Több jogsértő estere is fény derült interneten tűzifát árusító hirdetők esetében-adta hírül a NÉBIH.

Az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét kifogásolták, illetve a bizonylatokat hiányolták, panaszaikkal pedig sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt. A NÉBIH – a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként – kéri a lakosságot, hogy legyenek különösen körültekintőek, ha online vásárolnak tűzifát!

Fotó: archív

Egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben megsértik az előírt követelményeket, illetve nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy online tűzifavásárlás esetén különösen körültekintően járjanak el és vegyék figyelembe az alábbi szempontokat. Mindig győződjenek meg arról, hogy a hirdetés mögött valós személy vagy vállalkozás áll!

Gyanúra adhat okot, ha a hirdető nevét nem sikerül azonosítani.

A kereskedő működését egyszerűen ellenőrizhetik az interneten elérhető cégnyilvántartásból.

A hirdető azonosítása után célszerű ellenőrizni, hogy a személy vagy cég neve szerepel-e a NÉBIH honlapján közzétett jogsértések között. Az EUTR jogsértés listán név szerint megtalálhatóak az – olykor az internetes reklámozástól is – eltiltott kereskedők, ezáltal csökkenthető a vásárlás során felmerülő kockázat.

Fontos, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek!

Cég esetében a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal!Érdemes előnyben részesíteni a nyitva tartással működő, telephellyel rendelkező hirdetőket az esetlegesen felmerülő panaszok érvényesíthetősége miatt.

Minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is!

A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy amennyiben illegális vagy gyanús tűzifa hirdetést észlelnek, jelezzék a NÉBIH ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!