Hírek

2006.11.28. 03:28

Fidesz: felértékelődnek a helyi igények?

Zalaegerszeg - A Fidesz szombati kongresszusának résztvevői a párt alapszabályának módosításával létrehozták az Önkormányzati Képviselők Fórumát. Nő-e ezáltal a helyi politika érdekérvényesítő ereje a pártvezetésben? - tettük fel a kérdést.

Zalai Hírlap

- A Fidesznek ezután végig kellett gondolnia, miként tudná a leghatékonyabban e lakossági bizalmat a politika színterén megjeleníteni. A győri kongresszus ezért új szervezetet hívott életre, mely összefogja a több mint 3000 polgári képviselő reprezentálta érdekeket, s a különböző szintű fórumokon, piramiselv alapján eljuttatja a legfelsőbb vezetéshez az önkormányzatok igényeit - fogalmazott dr. Gyimesi Endre, hozzátéve: ő maga például négy bizottság tagjaként megfelelő munícióval rendelkezik a helyi érdekek képviseletét illetően.

Marton István, Nagykanizsa polgármestere szintén úgy látja: ha egy adott cél eléréséért egyszerre többen lobbiznak, az biztosan az ügy hasznára válik, az önkormányzatok szavának súlya megnő tehát a fórum működésével.

- Az önkormányzati képviselők és polgármesterek rendszeres találkozója sokban segítheti azoknak a munkáját is, akiknek még nincsenek túl nagy városvezetői tapasztalataik, ráadásul ha az összes megyei jogú város polgármestere közös véleményt alakít ki egy adott kérdésben, az pártvezetői szinten is képviselendő álláspont kell, hogy legyen - vélekedett Marton István.

Vigh László országgyűlési képviselő, Felsőrajk polgármestere kijelentette: az utóbbi időben háttérbe szorult az önkormányzati érdekérvényesítés, az önkormányzati pénzekről ugyanis úgy születnek döntések, hogy nem kérik ki a helyiek véleményét.

- Az önkormányzatiság sikerágazatnak számít: ha valahol jól, lokálpatrióta elvek mentén működtek és működnek a polgármesterek, az meg is látszik a településeken. A jelenlegi költségvetési tervezet azonban nagyon leszűkítette a mozgásteret, s sok esetben az állam dönti el, hogy egy kistelepülés fenntarthat-e például iskolát, óvodát, vagy sem. Sérül tehát az önkormányzatiság, ezért eljött az ideje, hogy kimondjuk: a mi sorsunkról ne rendelkezzenek a megkérdezésünk nélkül - vázolta fel a fórum alapításának hátterét Vigh László. Mint mondta, a gyakorlatban még ki kell dolgozni az érdekérvényesítés mechanizmusának területi elvét, a mielőbbi összefogást azonban megköveteli a megyék és a települések egyre nehezebb helyzete.

Felvetettük: helyesnek tartják-e, hogy az új testület vezetői teendőit szintén a pártelnök, Orbán Viktor látja el, aki sosem dolgozott önkormányzati területen. A politikusi válaszokból kirajzolódó vélemény szerint Orbán Viktor összefogó személyiség a jobboldalon, akinek kreativitásától és népszerűségétől nem véletlenül tartanak politikai ellenfelei, nem kell azonban attól félni, hogy felülről erőltetné rá elképzeléseit a képviselői fórumra, az ugyanis éppen az alulról érkező igények megjelenítésére hivatott. Az pedig csak az ügy fontosságára utal, hogy a pártelnök állt a kezdeményezés élére, hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!