Hírek

2017.02.08. 17:30

Fiatal zalai horgász sikere a versenyen

Kerkafalva - Újabb zalai sikert hozott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által indított versenysorozat, ezúttal az ifjúsági kategóriát nyerte meg egy megyénkbéli pecás, a kerkafalvai Kéthatár-tó Horgász Egyesület színeiben nevező Koltai Máté Márk.

Gyuricza Ferenc

A 16 éves ifjú horgász már kisgyermekkora óta hódol szenvedélyének, melyet anyai nagyapjának, Göncz Istvánnak köszönhet. Úgy fogalmaz: nem csak a horgászatot, a természetjárást és a vízparton töltött szabadidőt is nagyapja révén kedvelte meg, aki ugyancsak aktív versenyző a mai napig.

- A nagyapám volt az, aki először kivitt magával a vízpartra, s a mai napig közösen járunk horgászni - magyarázta. - Ő mutatott meg mindent, megtanított a horgászbot kezelésére, a szerelékek használatára, de arra is, hogy melyik halra hogyan, milyen csalival érdemes menni.

Márk első versenyeredményét ötévesen, a kerkaszentkirályi tavon érte el, ez olyan erős motiváló hatással volt rá, hogy azóta gyakorlatilag minden elérhető versenyen részt vesz. Úgy fogalmaz: a horgászat iránti kíváncsiságból előbb vonzalom, aztán szerelem lett, a szabadidejét szinte teljes egészében a horgászatnak szenteli.

Koltai Máté Márk a 2016-os szövetségi versenysorozaton elért első helyezéséért kapott kupával, illetve oklevéllel
Fotó: A szerző

A 2016-os év különösen eredményes volt az ifjú horgász számára. Augusztusban Kistolmácson első helyezést ért el a korosztályos versenyen, majd Vaskeresztesen, a III. Pinka-völgyi Halasnapokon is megnyerte a kategóriája versenyét. Ezen a helyszínen közel harminc kilogramm halat sikerült fognia.

- A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének versenysorozata az egyik legszínvonalasabb a térségben - tért rá Koltai Máté Márk. - Maga a verseny öt fordulóból áll, de a végső eredménybe csak a három legjobb számít bele, vagyis biztosítják a lehetőséget arra is, hogy esetleg egy-egy fordulót kihagyjon a horgász. Az egyes versenyekre a kerkafalvai Kéthatár-tavon, Lukácsházán, az Abért-tavon, Hegyhátszentjakabnál, a Vadása-tavon, valamint Gersekaráton, a Sárvíz-tavon került sor, utóbbi helyen két fordulót is tartottak. A versenysorozat május 1-jétől szeptember 11-ig tartott, az egyes fordulókban mintegy 40-45 fő vett részt, a teljes versenysorozatra így 113 horgász nevezett.

Máté négy fordulóban vett részt, csak a lukácsházi versenyt hagyta ki. Kerkafalván harmadik lett, a Karát-kupán a második, míg az utolsó két versenyt megnyerte. Ezzel az eredménnyel az összetett versenyben is magabiztosan végzett az élen, hét ponttal előzte meg a második helyezett horgászt.

Máté azt is mondja, igyekszik a tudását átadni a következő horgászgenerációk tagjainak, önkéntes ifjúsági segítőként az elmúlt évben már negyedik alkalommal vett részt a szövetség fonyódligeti horgásztáborában. Azt mondja, legalább olyan örömet okoz számára a tapasztalatait és a horgászélményeit megosztani a kisebb gyerekekkel, mint egy-egy halat kifogni a vízből.

- A családi nyaralásokat is mindig vízpart mellé szervezzük - árulta még el. - Tavaly nyáron a nagyapámmal a Tisza-parton horgásztunk, az is óriási élmény volt, hiszen halban nagyon gazdag a folyó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!