Hírek

2017.07.04. 17:20

Félszáznál több fát fordított ki, tarolt le a vihar, a leszakadt ágak most is veszélyt jelentenek

ZALAEGERSZEG Szinte soha nem látott pusztítást végzett a szerda délutáni vihar a zalai megyeszékhelyen. Félszáz fát fordított ki a földből, tett tönkre, sok tucatnyi ágait törte le; a károk teljes felmérése a jövő hétig is eltarthat.

Arany Gábor

Erről a Városgazdálkodási Kft. főkertésze, Kovács Mihály, valamint Székely Róbert, a polgármesteri hivatal erdőgazdálkodási szakreferense beszélt.

- A vihar utáni órákban azonnal elkezdtük a legfontosabb közlekedési utak felszabadítását, hogy a városban megszüntessük az akadályokat - kezdte Kovács Mihály. - Csütörtökön pedig teljes létszámmal láttunk hozzá a károk felszámolásához. Körbekerítettük szalagokkal a veszélyt jelentő fákat. Ezeket nem szabad megközelíteni, mert megmozdultak, statikailag ingataggá váltak, vagy a lombok között akadt ágak bármikor lezuhanhatnak. Sok helyen most is kint vannak még a figyelmeztetések, és arra szeretnék kérni mindenkit, hogy vegyék ezeket komolyan, ne kockáztassanak csak azért, hogy útjukat pár méterrel lerövidítsék, mert még a kisebb lehulló ág is nagyon komoly sérülést okozhat - figyelmeztetett Kovács Mihály. - A legsúlyosabb károkat a Béke ligetben okozta a vihar. Itt három idősebb fát gyökerestül fordított ki a szél, és több fáról hatalmas ágakat szakított le, ezek egy része fennakadt a magasban, és bármikor lezuhanhat - mondta a főkertész.

A Vizslaparkot sem kímélte a vihar

A Béke liget többé már nem lesz olyan, mint volt, derült ki a szakember szavaiból. Itt ugyanis még legalább tíz termetes, fél évszázadnál idősebb, egyébként egészséges fát kell kivágni, mert veszélyessé váltak.

- Emiatt teljesen megváltozik majd a park megjelenése, éghajlata, mikroklímája, beárnyékoltsága. Átalakulnak itt az áramlási viszonyok, emiatt azt sem tudjuk megmondani, hogy a megmaradó fák, amelyek eddig szélárnyékban álltak, miként fogják elviselni a következő vihart - magyarázta.

Az olai temető fáin is végigpusztított a vihar; képünkön Benczik Máté faápoló a leszakadt ágakat távolítja el Fotó:Pezzetta Umberto

Az eddig látottak alapján az is elmondható, a megyeszékhelyen nem maradt olyan platánfa, amelyiket a vihar érintetlenül hagyott, közepes méretű, egészséges ágaik is számosan törtek le. Ez igaz a Zrínyi útra, a Biró Márton utcára és a Platán sorra is.

Nagyon sok olyan fát hagyott maga után a vihar, amit sérülései miatt el kell távolítani, mert akkora sebek keletkeztek rajta, illetve olyan mennyiségű ág szakadt le róla, hogy egyensúlyát elveszítette, és ebből egy újabb viharnál komoly gondok támadhatnak. Ez nem csak a nagy átmérőjű, tekintélyes lombozatú fákra igaz, amikbe a szél bele tudott kapaszkodni, mert például a Hegyalja és Göcseji Pataki út sarkánál kidőlt termetes szomorúfűz mellett a díszszilva fasort is ki kellett vágni a sérülések miatt, számolt be Kovács Mihály. A szakember arról is beszélt, hogy a pusztító förgeteg viszonylag szűk, pár kilométeres sávban, délről érkezve észak felé vonult végig a városon. Legalábbis erre utalhatott az, hogy az andráshidai kertészeti árudájukban harmadannyi csapadékot mértek, mint bent a városban a Gasparich utcai központjukban. A szél sebességéről azonban nem volt adatuk.

Dőltek a fák a pláza mögötti elkerülő útnál is

- A katasztrófavédelem közlése szerint közel 120 bejelentés érkezett hozzájuk a városból és közvetlen környékéről a szerdai vihar okozta károk miatt, zömében kidőlt fákról és leszakadt ágakról - idézte fel Székely Róbert. - Szerencsére nem sérült meg senki, épületekben sem okoztak kárt a fák, de 15 gépkocsi megrongálódásáról érkezett bejelentés a polgármesteri hivatalba - tette hozzá. - Félszáznál több fát tett tönkre a vihar, nemcsak kidőltek, hanem nagyon sok olyan mértékben károsodott, hogy el kell távolítani. Az ágaikat tarolta le vagy megemelte azokat a szél, és elszakadtak a gyökereik - magyarázta.

Az eddig látottak alapján kijelenthető, hogy a Parkerdőben kisebb károkat okozott a vihar, ám ennek dacára az arra sétálóktól fokozott figyelmet kért a szakreferens, aki elmondta azt is, a szerdai vihar teljes mértékben átírta az idei fatelepítési terveket, sok millió forinttal megnövelve a költségeket. Ennek összegét még nem lehet tudni, jelenleg még tart a károk összegzése. Végigjárják a várost, felmérik a veszélyessé vált fákat, keresik a letörött és lombkoronában fennakadt ágakat, és gondoskodnak ezek eltávolításáról. A városgazdálkodás tizenöt emberén túl öt alpinista segíti a munkát. Székely Róbert is arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély még nem múlt el teljesen, a fák alatt járva vagy autóval leparkolva tanácsos felnézni, mert még lehetnek fennakadt ágak a lombok között. A fák pótlása az ősztől várható, mondta végezetül Székely Róbert.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!