Hírek

2017.08.27. 09:01

Fél mázsa krumpliból készült a prósza Tótszentmártonban

Bor, prósza, tamburamuzsika. Kell-e több a jókedvhez? Ha kéznél van a hangszer és a nóta, a szőlő leve és a finom étel, minden adott a vidám kikapcsolódáshoz. Egyszerű a recept, de nagyszerű – jól tudják ezt a tótszentmártoniak.

Horváth-Balogh Attila

Nem véletlen, hogy szombaton már a 11. alkalommal rendezhették meg a Mura menti horvát ajkú településen a prósza- bor és tambura fesztivált.

A rendezvényre hagyományosan Horvátországból is érkeztek vendégek, de részt vett a fesztiválon Ivan Gugan, az országos horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a főváros XV. kerületének képviseletében Tajti Réka kabinetvezető, valamint dr. Brazsil József, a Da Bibere Zala Borlovagrend nagymestere is.

– Maga a fesztivál a tradicionális horvát népi hangszer, a tambura népszerűsítésére jött létre, ez bővült később a gasztronómiai blokkal, melynek fő alkotóeleme a krumpliprósza és a bor – mondta el Czapári Márton, a házigazda település polgármestere. – A térségre inkább a rézfúvós hangszerek a jellemzőek, ezek lakodalmakban mindig is igen népszerűek voltak, de Trojkó Zsolt tanár úr vezetésévlel a fiataljaink ma már igen színvonalasan tudják megszólaltatni az ősi horvát hangszert, a tamburát.

Ivan Gugan, Czapári Márton és Cseresnyés Péter a csörnyeföldi Simon-borház kínálatát is megkóstolta, miközben Kramarics Gyuláné friss prószát kínált- Fotó: Gergely Szilárd

A prósza pedig a szegények eledele volt, hiszen a paraszti portákon aludttej és burgonya mindig rendelkezésre állt. S ma már az is köztudott, hogy a Tótszentmárton környéki hegyek jó szőlőtermő helyek, aminek köszönhetően kiváló borok készülnek. Ezt a három dolgot kapcsoltuk össze ebben a fesztiválban.

A faluház konyhájában Jakopánecz Béláné vezetésével, a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület színeiben  12 helyi asszony sütötte és árusította a prószát.

– Ötven kiló krumplit reszeltünk le és 40 liter aludttejet használtunk fel a tésztához – hallottuk az asszonyhoz. – A sósabb burgonyás prószából natúrt, káposztást, szalonnást, sonkást és fokhagymást készítettünk, az aludttejesből meg többféle gyümölcsöst, lekvárost, fahéjast, gyakorlatilag végtelen a lehetőségek száma. Rengetegen érdeklődnek a prósza mindkét változata iránt, reményeink szerint kicsit talán azért, mert a szokásos hozzávalók mellett beletettük a szívünket, a lelkünket is...

Cseresnyés Péter  szerint a fesztivál nem csak a mulatozásról szól, hanem a szőlész-borász, földművelő emberek megbecsüléséről is.

– Másrészt nagyon helyesen ráirányítja a figyelmet olyan, a szegények ételének kikiáltott finomságra, mint a prósza – jelentette ki.

A nap során horvát-magyar tamburazenekarok és tánccsoportok léptek fel, Horvátországból Zsiga és zenekara adott koncertet, este pedig a helyi tamburazenekar, a Sumartonski Lepi Decki húzta a talpalávalót.

Továbbá a fesztivál keretében  bemutatták lapunk volt felelős szerkesztője, Mihovics József Zalán innen, Murán túl című új könyvét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!