Hírek

2017.04.26. 15:40

Fekete Sereg a forgatagban - Bemutatták a középkori katonai tábort Egerváron

Egervár - Mátyás király Fekete Serege is ellátogatott a hét végén az egervári várhoz. Természetesen nem sikerült az idő kerekét visszaforgatni, de mégis megismerkedhettek a látogatók a híres zsoldoshadsereg fegyvereivel a vasárnap megrendezett középkori forgatagban.

Arany Gábor

A Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület által szervezett programra meghívták a szomszéd vármegye oldtimer fegyverforgatóit is. A gyökerek az ezredfordulóhoz nyúlnak vissza, a szombathelyi karnevált szervező cég alapította meg a csapatot harci bemutatók tartására.

A cég azóta már megszűnt, de harcászat kedvelői a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Hunyadi Mátyás Fekete Serege Hagyományőrző Csoportjaként ma is működnek, mondta el érdeklődésünkre a Fekete Sereg egyik harcosa, a korábban hivatásos, ma már tartalékos katona, Bondár György. Létszámuk változó, de akár félszáznál több katonát is fel tudnak vonultatni a bemutatókhoz.

A látogatók kipróbálhatták a bajvívást a mérethű műkardokkal

- Igyekszünk korhű ruházattal és eszközökkel kiállni, de nem nevezhető autentikusnak a megjelenésünk. Apró részletekben vannak eltérések az eredetihez képest - ismerte el. - A mi feladatunk bemutatni, hogy miként éltek a középkori katonai táborban. Ha megfelelő létszámmal állunk ki, akkor pedig seregszintű harcászatot is láthat a közönség. Vonulást, harcalakzatok váltakozását, védekezést és átmenetet a támadásba. Minden pozíciót képesek vagyunk bemutatni, vannak kézi fegyvereink, ágyúink, harci szekereink, amivel a huszita jellegű harcmodor is megismertethető az érdeklődőkkel. Az ilyen nagyobb összecsapásra azonban elsősorban Szombathelyen vállalkozunk, mert rendkívül költséges a szállítás - tette hozzá.

A nagyobb rendezvényekre ugyanis teljes felszereléssel, 50-60 emberrel kelnek útra, amihez teherautók, buszok kellenek. Többnapos bemutatókon előre megbeszélt koreográfia alapján zajlanak az összecsapások. A közönség láthatja az ellenséges seregek bevonulását, a parlamenterek tárgyalását, a bajvívók összecsapását, amit tüzérségi előkészítés követ, aztán végül megütköznek a seregek. Összecsapnak a szárnyak, ide-oda hullámzik a front, a tüzérségek is párbajoznak.

Réthy Sándor korabeli kardokat mutat be
Fotó: Pezzetta Umberto

- A koreográfiát előre megbeszéljük a biztonság és a minél nagyobb látványosság érdekében - árulta el a taktika fő elemét Bondár György.

Ilyen összecsapást láthat a nagyérdemű például július utolsó hét végéjén, a szentgotthárdi csata emlékére rendezett ünnepségen, ahol a Fekete Sereg is évek óta részt vesz a törökkel vívott csatában. Egerváron azonban kicsi, raj nagyságú erővel jelentek meg. Láthatók voltak a korabeli fegyverek, kardok, ruházatok, s hogy milyen páncélokat használtak a katonák. Az érdeklődőknek megmutatták azt is, miként kell a puskaport szakszerűen betölteni, akinek pedig kedve volt, a vívás mellett a kard köszörülését is kipróbálhatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!