Hírek

2014.01.30. 17:30

Felújítják a 74-es főutat

Zalaegerszeg - Még idén megkezdődik a megyeszékhelyt Nagykanizsával összekötő 74-es főútvonal teljes felújítása.

Hajdu Péter

Ezt Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke jelentette be csütörtökön a Széchenyi Programiroda és a megyei önkormányzat közös, megyei gazdaságfejlesztési konferenciáján a Megyeházán. A megyegyűlés elnöke elmondta, szerdán kapta meg a beruházás támogatási nyilatkozatát. Ennek értelmében megtörténik a 74-es teljes felújítása, ami azt jelenti, hogy 35 kilométer hosszan – kivéve a települések belső részeit – teljes egészében felújítják a főutat, amely kétrétegű aszfaltot kap. A nagyberuházás a Közúti Operatív Programon belül kapott kedvező elbírálás alapján 7 milliárd forint értékben valósulhat meg, a szükséges forrás átcsoportosítása megtörtént a tartaléklistáról. Az elnök elmondta, a munka során teljes egészében felújításra kerül a pályaszerkezet is, hasonlóan a 76-os főúthoz. A megyei fejlesztési terveknek is része a két megyei jogú város közötti közlekedést javító a nagyberuházás.

Ráfér a felújítás a sok helyen megrepedezett 74-es főútra. A 7 milliárd forintos beruházás kivitelezése már idén megkezdődhet. Fotó: Pezzetta Umberto

A gazdaságfejlesztési konferenciára a Széchenyi Programiroda által indított megyei tervezési koordinációs programok keretében került sor, és indításként Vigh László országgyűlési képviselő üdvözölte a megjelenteket. Manninger Jenő megyegyűlési elnök a megye gazdaságfejlesztési irányairól szólva, a nagyjelentőségű közúti beruházás bejelentésén kívül a zalai területfejlesztési koncepcióról szólt. A fejlesztés pillérei közül kiemelte a Nagykanizsa-Zalaegerszeg ipari övezetek együttműködésének erősítését. Közép-Európa legnagyobb turisztikai központja létrehozásaként szólt a Hévíz központtal Zalaegerszeg, Zalakaros, Zalaszentgrót térségeire is kiterjedő tervekről, Lenti alközponttal. További fejlesztési prioritásként beszélt az uniós források hatékonyabb felhasználásáról, a kistelepülések érdekében. Ez magában foglalja az agráriumtól a helyi kisvállalkozásokig történő fejlesztéseket. Ezt a célt szolgálja a bejelentett útberuházás is. A konferencián Farkas Zsuzsanna, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezési folyamatáról szólt, Szebeni Dávid, ugyancsak a tárca részéről pedig a Gazdasági Innováció Operatív Program főbb elemeit ismertette. Zalaegerszeg gazdaságfejlesztési irányairól Doszpoth Attila alpolgármester tartott előadást. A legfontosabb célok között említette a megyeszékhely vasúti és főleg közúti elérhetőségének javítását, az elektronika, mechatronika, a gépipar és logisztika, valamint a műszaki felsőoktatás fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!