Hírek

2017.04.14. 13:32

Fejezetek egy zalatárnoki származású anyakönyvvezető, Kozáry László életéből

Zalatárnok - Az elmúlt századokban a házasságkötés még tradicionális velejárója, mondhatni alappillére volt két ember együttélési és családalapítási szándékának.

Bekő Tamás

Hazánkban 1895. október 1-jén vette kezdetét az államilag centralizált hivatalos anyakönyvezés. Előtte évszázadokra visszamenőleg csak felekezeti anyakönyvvezetés folyt, a születéseket, házasságkötéseket és haláleseteket kizárólag egyházi személyek jegyezhették be a matrikulákban. Az állami anyakönyvekről szóló 1894. évi XXXIII. törvénycikk életbe lépését követően új hivatás született a polgári közigazgatásban.

Írásunk főszereplője közismert zalai nemesi családból származott. Apja, idősebb Kozáry László tagja volt a reformkori Zala vármegye jeles értelmiségi generációjának, anyja, Deák Szidónia, a nagy Deák Ferenc legfiatalabb tárnoki unokahúga volt. Kisdiákként számos középiskolában megfordult. Tanult Kanizsán, Sopronban, Pesten, míg végül a híres nagykőrösi gimnáziumban nyert érettségi bizonyítványt. Később apja unszolására beiratkozott a Budapesti Magyar Királyi Tudomány-Egyetem Jogtani Karára, tanulmányait azonban többször félbeszakította. 1876-ban beleszeretett, majd feleségül kérte bátyja gyermekeinek házitanítónőjét, amiért szülei csaknem kitagadták a családból: „Mondjátok meg Lacinak, ha akaratunk ellenére Török Etelkát nőül venné, s ez hozzá menne, házunkhoz be ne merjenek jönni soha, mert cselédeinkkel fogjuk őket kitaszigáltatni." - zsörtölődött egyik levelében az öreg Kozáry, ám a szerelmes fiú mit sem törődve apja intelmeivel 1876. november 11-én egybekelt választottjával.

Arcvonásain kívül mindössze néhány evőeszközt és egy bútordarabot örökölt apjától Kozáry László elsőszülött fia, Kozáry Gyula

Kozáry László a Millennium évében, 1896-ban ismerkedett meg először a polgári anyakönyvezéssel járó feladatokkal. Ekkor még a budapesti III. kerület 2. anyakönyvvezető helyetteseként működött, de két év sem telt el, és már a történelmi pesti belváros szívében működő V-VI. kerületi állami anyakönyvi hivatal élére került anyakönyvvezetőnek. Hősünk számtalan furcsa emberrel és szokatlan élethelyzettel találkozott a munkája során. Egy alkalommal - még 1897. szeptember 1-jén történt - Hertrich Antal óbudai hentesmester a halálos ágyán óhajtott házasságot kötni a vele közös háztartásban élő Vlček Franciskával. A rendkívüli kérésre az anyakönyvvezető a vőlegény lakására sietett, ahol a beteget épp akkor látta el a pap az utolsó kenettel. A vallási szertartás befejezése után Kozáry váltotta fel az egyház emberét, és a férfit törvényesen egyesítette menyasszonyával. Este nyolc óra felé járt az idő, mikor funkcióját bevégezte, a haldokló lelkipásztora pedig az egyház áldását is ráadhatta az újdonsült párra. A hentes kevéssel ezt követően jobblétre szenderült.

Kozáry nevezetes esketései közül is kiemelkedik az aggastyán korba lépő 74 éves Jókai Mór és a nála 54 esztendővel fiatalabb drámaszínésznő, Grósz (később Nagy) Bella 1899. szeptember 16-án kötött házassága. „A halhatatlan Istenek annyira szerették a költőt, hogy új ifjúságot, új tavaszt varázsoltak váratlanul a szívébe" - harsogták a korabeli lapok Jókai időskori szerelmi életével és a közvéleményt megbotránkoztató nősülésével kapcsolatban. Grósz Bella színészi ambíciókat dédelgetett, szülei azonban nem tudták finanszírozni a tanulmányait, így reményvesztettségében elhatározta, hogy Jókai Mór támogatását kéri. Egy szép tavaszi nap kopogtatott be a költőhöz, és remegő hangon arra kérte, hallgassa meg szavalását, és ha méltónak találja rá, segítse őt a művészi pályán elindítani. A lelkesen előadó barna hajú lány azonnal belopta magát az ősz írófejedelem szívébe. Jókai közbenjárására felvették a Nemzeti Színházhoz, és azt is elintézte, hogy védence Rákosi Szidi színésztanodájában képezhesse magát tovább tandíjmentességet élvezve. Az önzetlen pártfogás végül szerelemmé érett, a rendhagyó románc pedig leánykérésben csúcsosodott ki.

Az esküvő időpontját szeptember 18-ra kérte az örökifjú vőlegény, ám váratlanul gondolt egyet és két nappal korábban az alpolgármesternek kijelentette, hogy ő azonnal nősülni akar. Fél óra múlva (kabátzsebében a házasság kihirdetése alóli felmentvénnyel) már a Gyár utcai anyakönyvvezetőnél vizitált, de várnia kellett, mert Kozáry László épp esküvőt celebrált. 11 óra is elmúlt, mikor Jókaiék kerültek sorra, s a hivatal teljesen kiürült. Az író kifejezett kívánsága volt, hogy a házasságkötési aktus a nyilvánosság teljes kizárásával történjék. A jegyesek az anyakönyvvezető előtt foglaltak helyet, míg hátul a tanúk és az örömanya követték az eseményeket. Közben a jegyző keresett valamit az iratok közt, mire Jókai tréfásan odaszólt: „Hiányzik valami? Talán a katonakönyvem? Nyugodt lélekkel mondhatom, hogy katonai kötelezettségemnek eleget tettem már." Az esküvő végén az anyakönyvvezető kezet nyújtott, és elsőként gratulált a boldog házaspárnak. Néhány órával később a vasúti étteremben elköltött ünnepi ebéd után gyorsvonat repítette a nászutasokat Bécsbe, ahonnét a mézesheteikre Itáliába utaztak.

Jókai nevezetes házasságkötése után Kozáry László még 13 esztendőn keresztül vezette lelkiismeretesen az V-VI. kerületi anyakönyvi hivatalt. Életének utolsó éveit óbudai otthonában töltötte. 1923. február 2-án bekövetkezett halála előtt két héttel írásbeli végrendeletében döntött vagyona további sorsáról.

Jókai Mór és Kozáry László végakarata közt megfigyelhető némi párhuzam. Miután az író másodszor is megnősült, fogadott lányával, az örökségét féltő Feszty Árpádné Jókai Rózával teljesen elmérgesedett a viszonya. Jókai ezért úgy rendelkezett, hogy halála után a Fesztynét illető kötelesrészen kívül minden ingó és ingatlan vagyona kizárólag nejére, Nagy Bellára szálljon. Az 1901-ben megözvegyült Kozárynak két vér szerinti örököse volt. Fia, Kozáry Gyula katonatiszt és lánya, Kozáry Kornélia férjezett Hann Jánosné, Zala vármegye árvaszéki jegyzőjének felesége. Ezzel szemben apjuk csupán néhány csekély értékkel bíró evőeszközt és két „rozzant" bútordarabot hagyott gyerekeire, míg tényleges vagyonát az őt évtizedek óta ingyen szolgáló és a vele vélhetően érzelmi viszonyban álló hűséges és odaadó házvezetőnőjére testálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!