Hírek

2016.01.05. 09:55

Fejbe lőtte "patrónusát"?

Zalaegerszeg – Húsz évvel ezelőtt elkövetett emberölés tárgyalása kezdődött kedden a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt.

Arany Gábor

–  Megértettem a vádat, de nem ismerem el a bűnösségemet, mert a bűncselekményt nem én követtem el – vallotta F. Rajmund a vádirat ismertetése után dr. Gergye Tamás bíró kérdésére. A férfi ezt követően arról beszélt, hogy a rendőri vizsgálat körülményei hatására döntött úgy, hogy együtt működik a nyomozókkal és magára vállalja a bűncselekményt. Ettől azt remélte, hogy megkíméli a családját és hamarabb lezárul az eljárás, magyarázta. Arra azonban a későbbiekben a tárgyalás során többszöri kérdésre sem válaszolt, mikor és mi módon befolyásolták őt a nyomozók.

Dr. Kiss Erika ügyész a vádiratot ismerteti

A férfi tavaly június 16-án azonban még meggyőző részletességgel számolt be kihallgatásán azokról az eseményekről, ami miatt őrizetbe vették. A most 38 éves F. Rajmundot ugyanis azzal vádolják, hogy előre kitervelten ölte meg ismerősét és ellopta értékeit 1996. április 5-én. A későbbi áldozatot, a 48 éves, Csapiban lakó férfit F. Rajmund még középiskolásként ismerte meg a Somogy megyei Berzencén. A fiút felvette kocsijába a férfi, majd a közeli tavaknál szexuális kapcsolatot kezdeményezett vele, ami nem talált elutasításra. Az alkalmi kapcsolat tartóssá vált, s fennmaradt miután a fiú otthagyta az iskolát. Kirándultak, étteremben mentek, a fiúnak többször adott pénzt is a vadkárbecslőként dolgozó, preparálással is foglalkozó férfi, aki rendszeresen vadászott is, egy alkalommal magával vitte F. Rajmundot is, akit unokaöccseként mutatott be.

A vádirat szerint a bűncselekmény előtti utolsó hétvégét 1996 márciusában a férfi csapi házában töltötték, ekkor F. Rajmund felmérte, milyen körülmények között él a „patrónusa”. A fiatal ekkor már szabadult volna a környezete előtt titkolt kapcsolatból. Erről az idő tájt már beszámolt a legjobb barátjának, az ügyben másodrendű vádlott, most 42 éves Cs. Demeternek. A fiú a viszony lezárását úgy képzelte, hogy beszámol a vele történtekről a rendőrségnek. Ezt a barátja elvetette, mondván, akkor minden kiderül és az rossz fényt vett rá is. Végül arra jutottak, hogy a legbiztosabb módszer, ha F. Rajmund megöli a férfit, és ehhez Cs. Demeter fegyvert is ajánlott, olyat, ami nincs a nyilvántartásban, ezért lenyomozhatatlan. Cserébe viszont kérte a csapi házból elhozható értékeket.

Dr. Patócs Ilona  ügyvéd F. Rajmunddal a bíróság folyósóján

Ezek után Cs. Demeter 1996. április 4-én délután odaadta F. Rajmundnak a légfegyverből kispuskalőszer kilövésére alkalmassá alakított fegyvert. Kioktatta annak használatáról is, felhívta rá a figyelmet, csak egyetlen lövést lehet leadni vele, utána kézzel kell a hüvelyt eltávolítani. A fiú április 5-én találkozott 48 éves ismerősével. Az estét Csapiban töltötték, majd az együttlétük után a férfi elaludt, ekkor F. Rajmund a fegyverrel közelről fejbe lőtte. Ezek után vadászfegyvereket, tévét, videomagnót, fényképezőgépet szedett össze, bepakolta a férfi Lada Nivájába, majd Berzencére hajtott. A következő napokban Cs. Demeter segítségével Vízváron elrejtették a járművet, amit később alkatrészként adott el az idősebb férfi.

A zsákmányból szerzett pénzt elosztották. A holttestre csak a gyilkosság után öt nappal később bukkantak rá, és a nyomozás annak idején pár hónap után holtpontra jutott.

A két férfit egyébként 1999-ben öt és fél, illetve nyolc év börtönre ítélték fegyvercsempészet, illetve lopás miatt.

Cs. Demeter védőivel, dr. Slezák Józseffel (középen) és dr. Fóris Kálmánnal

A Csapiból elhozott egyik sörétes, elrozsdásodott puska azonban 2012. október végén előkerült. Somogyudvarhely közelében volt elásva, egy Cs. Demeterhez köthető területen. F. Rajmundot a gyilkosság kapcsán tanúként kihallgatták még 1997-ben, de az akkor nem vezetett eredményre. Hosszú szünet után, 2014 márciusában újra rendőrségre idézték, és akkor vettek tőle DNS-mintát is, majd a következő évben, tavaly júniusban fogták el. Akkor F. Rajmund poligráfos vizsgálaton esett át, majd beismerő vallomást tett. Kedden az erről készült videofelvételt is lejátszották a tárgyalóteremben. Ezen F. Rajmund teljesen nyugodtan, apró részletekre kiterjedően számolt be tettéről. Ezt a vallomást azonban most visszavonta a bíróság előtt és csak annyit ismert el, hogy április elején azon a napon valóban járt Csapiban a férfinál, aki azonban őt még éjszaka visszavitte Berzencére. Utána pedig már csak a hírekből értesült ismerőse haláláról.

A férfi később olyan vallomást tett, miszerint berzencei ismerősével ketten követték el a bűncselekményt. Csak lopni akartak, éjjel engedte be ismerősét a preparátorhoz, de mivel úgy tűnt, hogy a férfi felébredt a zajra, ezért a társa fejbe lőtte. Pár nappal később azonban a megnevezett társával való szembesítés előtt ezt a vallomását visszavonta és újra arról beszélt, ő követte el egyedül a bűncselekményt.

–  Nagyon sajnálom, hogy így történt, de nem tudtam mi módon lépjek ki ebből a kapcsolatból – magyarázta.

F. Rajmundot előre kitervelten nyereségvágyból elkövetett emberölés, valamint hamis vád bűntettével vádolják. Cs. Demetert szerepét felbujtóinak minősítették, ő az eljárásban tagadta, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez.

Az ügy tárgyalása ezen a héten péntekig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!