Hírek

2017.05.08. 14:16

Új helyszínen az egerszegi fazekasfesztivál

Zalaegerszeg - Május 13-14-én zajlanak a XIV. Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál eseményei. A seregszemlének ez alkalommal nem a falumúzeum, hanem Gébárt ad otthont.

Magyar Hajnalka

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Keresztury VMK - Gébárti Kézművesek Háza szervezésében ezúttal új helyszínen, a Gébárti Szabadidőparkban és a Kézművesek Házában zajlik a kétnapos program. Az új helyszín igazán autentikus, hiszen a gébárti centrumban immár 35 éve zajlik az új fazekas nemzedékek nevelése. A rendezvény megközelítését a Kovács Károly térről induló külön buszjárat segíti.

Tavaly még a falumúzeum fogadta a rendezvényt

A kétnapos, ingyenesen látogatható fesztivál megnyitóját szombaton 14 órakor tartják, ám a kirakodó vásár 10-től egészen 18.30-ig várja a közönséget, mindkét nap. A fesztiválra elküldik követeiket az ismert fazekas-központok, így Tiszafüred, Nádudvar, Őrség, Szekszárd, Barcaság, Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas műhelyek egyaránt megmutatják portékáikat. Emellett a fazekas mesterség fortélyait megvillantó verseny (idén tüskevári vizeskorsó, illetve tál korongozása lesz a feladat), kiállítás, gyermekfoglalkozások sora, jurta-bemutató, gazdag néptánc és népzenei műsor teszi teljessé a kínálatot. A folklórprogram része például szombaton a Zala Zenekar lemezbemutató koncertje, s ugyancsak sokakat érdekelhet vasárnap a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatója, amelyen a sárközi viseletek újragondolt változatait láthatjuk. A fesztiválon új elemként kínálkozik a virágpiac és a kaspó-kiállítás.

A rendezvényhez két évforduló is kapcsolódik. Idén ünnepeljük az egyik jelentős zalai fazekas dinasztia, a Czúgh-család két tagjának kerek évfordulóját. A találkozóhoz kötődő pénteki szakmai konferencia témái közül az egyik - Csupor István jóvoltából - éppen a 100 éve született Czúgh János, valamint a 70 éve született Czúgh Miklós érdemeiről szól, nem megfeledkezve Czúgh Dezső munkásságáról sem.

Az annak idején Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kezdeményezésére elindított fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek" állít emléket. Azoknak, akik egészen a XX. század elejéig a zalaegerszegi piacra szekerezték be portékáikat, ellátva az asszonynépet a nélkülözhetetlen cserépedényekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!