Hírek

2017.07.19. 12:50

Farkasoló „marcangolja” a gyapjút - népművészeti táborok Gébárton

Rokkabűvölők és viseletkészítők népesítik be a Gébárti Kézművesek Házát e napokban, két tábor zajlik párhuzamosan.

Magyar Hajnalka

A Hozz egy rokkát és fonjunk! című, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett fonótábornak már a 4. szezonja zajlik. A cél, hogy a résztvevők újra megtanulják használni ezt az ősi eszközt. Ennél is több ismerettel gazdagodnak azonban, ugyanis megtanulják a gyapjúfeldolgozás minden csínját-bínját, attól kezdve, ahogy a birkáról csimbókosan lekerül, egészen a festett fonal elkészítéséig - kalauzol Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője.

Rózsa Péter a farkasoló működését mutatja a törökszentmiklósi Markótné Molnár Borbálának és 12 éves fiának, Gyurinak. Utóbbi édesanyját kísérve érkezett a táborba, de máris ügyesen fon Fotó: Katona Tibor

A tábort Horváth Éva nemezkészítő népművész vezeti, akinek két napon át a zalasárszegi Füzes Zsuzsanna is besegített, lévén hogy nagy szakértője e területnek, minden munkafolyamatban otthon van. Ugyancsak fontos közreműködő Rózsa Péter, aki a rokkák specialistája, képes megreparálni a padláson porosodó szerkezeteket. Szintén neki köszönhető az a páratlan gyapjúbemutató, amely jóvoltából tíznél is több féle alapanyagot ismerhetnek meg a táborozók, az idős, őszülő birka gyapjától kezdve a fiatal bárány selymes szőréig.

A tábor tíz résztvevője az ország számos szegletét képviseli, még budapesti iparművész is akad soraikba. A munka során izgalmas eszközökkel is barátságot kötnek, ilyen például a farkasoló, amivel első lépésben lazítják a nyers gyapjút. Az elnevezés nem véletlen, a „farkas szájában” hatalmas szögek „marcangolják” a gubancos anyagot.

Takács Zsuzsanna (balról) a hetési férfiing díszítéseit mutatja Keresztiné Lennert Gabriellának, aki Vasvárról érkezett a táborba Fotó: Katona Tibor

A viseletkészítők másodjára táboroznak, tavaly a hetési női ing szabását, varrását, díszítését tanulták, idén a férfiink van soron, Takács Zsuzsánna Népi Iparművész szakmai irányításával.

A munkához gyűjtést is végeztek, kedden a nagykanizsai múzeumban tanulmányozták az eredeti hetési férfiingeket. Kerecsényi Edit gyűjtőmunkájának hála, óriási kollekcióból válogathattak szabásmintákat, illesztési, díszítési fortélyokat. A Kézművesek Háza által szervezett, s az NKA által támogatott táborban a résztvevők a méretvételtől kezdve a szabáson át a varrásig minden munkafolyamatot elsajátítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!