Hírek

2016.06.14. 15:08

Falugondnokok, a falu mindenesei

Tófej – Polgármesterek, gondozási központ munkatársak és falugondnokok részvételével rendeztek falu- és tanyagondnoki szakmai napot a helyi közösségi házban.

Hajdu Péter

A Zalai Falvakért Egyesület falugondnoki tagozata által szervezett fórum célja az volt, hogy a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat fenntartó önkormányzatok vezetői, akik kistelepülésen gyakran maguk látják el a falugondnoki teendőket, illetve a kistelepülési közösségek megvitassák és megosszák tapasztalataikat e fontos szolgálat mai gyakorlatáról.

A fórum résztvevőinek egy csoportja: Guitprechtné Molnár Erzsébet, Szeder-Kummer Mária, Kucséber József, Tóth Jenő, Samu Ramóna Fotó: Katona Tibor

– Zala megyében 1995-ben alakultak meg az első falugondnoki szolgálatok, ma összesen 147 falugondnoki szolgálat – közülük tízet tanyagondnoknak hívunk – működik a megyében. A mai szakmai műhelynek az az apropója, hogy a szociális törvény, illetve az I/2000-es jogszabály változása a házigondozásban jelentős változást valósított meg. Különvált a segítés és külön a gondozás fogalma. Ezért újra fel kellett mérni a házigondozásban résztvevő szakembereknek, hogy a területükön kinek milyen a gondozási igénye. Ebből az látszik, hogy sokan kiesnek a rendszerből. Ennek egyúttal az is a következménye, hogy a falugondnokokra, azokra a személyekre, akik a szociális alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást segítik, további feladatok várnak. Átfedések voltak a gondozói és a falugondnoki feladatok között – mondta Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára.

Az említett feladatbővüléssel együtt ugyanakkor nem bővült a szolgálat finanszírozása, szűkösek ezek a keretek, többek között erre is igyekeztek a szakmai napon felhívni az illetékesek figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!