Hírek

2015.11.12. 19:48

Fák, cserjék, virágok - Legyen vonzóbb a település a turisták számára is

Felsőszenterzsébet – Parkosításba kezdett az egyik legkisebb zalai település önkormányzata. A község belterületén egy körülbelül 400 négyzetméteres területet ültetnek be őshonos fákkal, cserjékkel és virágos növényekkel.

Gyuricza Ferenc

Mindezt egy faluképszépítő program elindításával magyarázta Kálmán Elek, a település polgármestere. Úgy fogalmazott: nemcsak az ide érkező turisták számára szeretnének vonzó faluképet mutatni, hanem a helyiek számára is egy élhető települést akarnak biztosítani.

– Már két vendégház van a községben, aminek köszönhetően mind nagyobb a turistaforgalom errefelé – emelte ki a polgármester. – Sok kiránduló jön az Őrségből is, ezért is gondoltunk arra, hogy vonzóbbá kellene tennünk a faluképet. Ennek egyik kínálkozó lehetősége egy közpark kialakítása volt, amivel Mihályka Gábor kertészmérnököt bíztuk meg.

A kiszemelt terület kellő előkészítése után tegnap került sor a növénytelepítésre, amit a faluban és annak környéken élő önkéntesek is segítettek. Mihályka Gábor szerint szükség is volt a dolgos kezekre, hiszen mintegy 300 növényt ültettek el.

(fotó: Gyuricza Ferenc)

– Az volt az alapvető cél, hogy őshonos növények, vagy azok nemesített változatai kerüljenek a parkba, hiszen a falusias jelleg megőrzésére kellett törekednünk – magyarázta a kertészmérnök, majd sorolta növényeket: gesztenye-, cseresznye- és diófa, zsombékos magas füvek, továbbá erdei szamóca is lesz a parkban bőven. Emellett egy kis tókát is kialakítanak, ebbe is növényeket ültetnek, és egy szőlőhegyet is imitálnak. Arra is törekedtek, hogy a park területén található több évtizede ültetett gyümölcsfákat szintén megmentsék, így ezeket úgynevezett tisztító metszésnek vetették alá.

– Természetesen dísznövények is kerülnek a parkba, de csak olyanok, amelyek jól illenek ehhez a koncepcióhoz – sorolta tovább Mihályka Gábor. – Néhány páfrány, illetve azok az árnyéktűrő növények, amelyek a fák alatt is színesítik a parkot.

Kálmán Elek a munkálatok kapcsán annyit mondott még: az önkormányzat igyekezett a saját tulajdonú útjait is rendbe hozatni, ezáltal Szentgyörgyvölgy felé is könnyebbé vált a közlekedés. Gondot jelent viszont az állami tulajdonú bekötő út állapota, megérik kerülgetni rajta lévő kátyúkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!