Hírek

2012.03.05. 09:07

Faji és vallási előítéletekről szólt ez az este

Nagykanizsa - Létezik-e rasszizmus hazánkban, azon belül Nagykanizsán? Ha igen, milyen válfajaiban és milyen módon jelenik meg? - ezeket a kérdéseket feszegették a Mit tehetnék érted? csoport tagjai pénteken a Honvéd Kaszinóban.

Steyer Edina

A Nikolics Zsanna vezette csoport Kurta Lillát kérte fel közreműködésre, aki már több ízben is bemutatkozott a dél-zalai városban színdarabjaival. Lilla a kaposvári egyetem hallgatójaként még 2010-ben készített vizsgafilmet a rasszizmus témakörében, amit bemutattak pénteken is. A film szól a holokausztról, az afrikai népek közti faji háborúkról és a szegénységi rasszizmusról.

A fiatalok próbálták az emberiség elleni bűnökről megfogalmazni gondolataikat, érzéseiket, s közben vázolni a hazai helyzetet. Segítségükre volt a Honvéd Kaszinó diákszínpadának egyik tagja, a roma származású Gellei Sándor, valamint a hajléktalan Bogdán Zsolt. Előbbi elmondta: szerencsésnek érzi magát, mert őt még nem érte atrocitás, sem az iskolában, sem máshol. Vele ellentétben Bogdán Zsolt sokszor tapasztalta, hogy az embereknek előítéleteik vannak vele szemben származása miatt. Az eseményen részt vett a helyi költő, Orsós Imre is, aki szerint a dél-zalai városban nem tapasztalható rasszizmus. Ezzel kisebb vitát generált a résztvevők közt, akik végül mind elkérték a kisfilmet Lillától azzal a céllal, hogy iskoláikban is bemutathassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!