Hírek

2015.09.07. 18:58

Évkezdet: „Ha élet zengi be az iskolát”

Zalaegerszeg – A tanév kezdetéről és a Szentlélek kegyelméről ír heti elmélkedésében Stróber László zalaegerszegi apátplébános.

Kedves, mára már kissé elfelejtett szokás, hogy tanítók, tanárok szeptember elején „Boldog új évet" köszönéssel üdvözlik egymást. Január a naptári év kezdete, a hétköznapi életben azonban a gyerekek és tanárok számára szeptember az évkezdet. Ezekben a napokban voltak a tanévnyitó értekezletek, évnyitó ünnepségek. Országszerte vannak és lesznek templomainkban tanévnyitó diákmisék.

Jöjj Szentlélek Úristen! Évszázados hívás ez, kérés, hogy erőt adjon az új feladatokhoz, kegyelmével lelkileg segítsen az akadályok leküzdésében. Soha nem szólhatna hangosabban, nem szólhatna kérőbben ez az imádság, ének, mint most, a nehézségektől telített korban. És nem szólhatna igazabban sem, ha az emberi és erkölcsi megtisztulásunkat keressük.

Stróber László zalaegerszegi apátplébános

Visszaemlékezve az elmúlt időszakokra, tudjuk, hogy milyen nehéz feladatok előtt állunk. „Ha élet zengi be az iskolát" – írta Ady Endre a hálaadó versében. Igen, ha az igaz élet tölti be az iskolát, akkor sok nehézséget le tudunk győzni a kegyelem segítségével. A Szentlélek áldása megerősít abban, hogy csak az igaz értékek felé fordulással gazdagíthatjuk az iskolát, a tanuló ifjúságot. Ha a tanárok, tanítók, hitoktatók naponta eggyel többet mosolyognak, ha a gyerekekben megerősödik a szorgalomnak, a segítőkészségnek erénye. Sokszor apró dolgokon múlik és változik sok minden. S akkor a költő sorainak folytatása is igaz értelmet nyer: „Az élet is derűs iskola lesz". Félelmetes és ugyanakkor megnyugtató, hogy ez rajtunk is múlik.

A hitoktatás, a tanítás, a nevelés és a tanulás nehéz munkájában a Szentlélek Isten bőséges kegyelmét kérjük a pedagógusoknak, hitoktatóknak, a diákoknak és a szülőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!